Hamzadere Sulama Birliği’nin çalışmaları ve planlanan projeler İpsala’da konuşuldu
Hamzadere Sulama Birliği Toplantısı Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık’ın başkanlığında İpsala’da yapıldı. Gelecek yıl 4 bin hektarlık alanın daha sulamaya açılmasını hedeflediklerini belirten Kırbıyık, “20 bin hektarlık bir sulamadan bahsediyoruz. Projenin bütün etapları tamamlandığında organizasyonun asıl ölçeğini o zaman daha fazla hissettirmiş olacağız.” dedi.
Toplantının açılışında konuşan Vali Kırbıyık: “Bölgemiz açısından Hamzadere Sulama Birliğinin faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Belli bir düzen içerisinde, belli bir nizam içerisinde ilerlemesi, gelecek yıllar itibariyle sürekliliğinin sağlanması, bu sulama hizmetinin kesintisiz, sorunsuz yapılması en uygun maliyetlerle yapılması hem İpsala için hem Edirne için son derece önemlidir. Bu bağlamda da bugün Hamzadere Sulama Birliğinin mevcut faaliyetlerini ve gelecek yıl planlamasını hep birlikte değerlendireceğiz.” dedi.
Açılışın ardından Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Eyüp Farsak bir sunum yaparak birliğin çalışmaları, bütçe içerisinde yer alan maliyetler, öngörülen maliyetler, sulama çalışmaları ve önümüzdeki yıl ile ilgili yapılan planlamalar ve 2023 yılı bütçesi planlaması ile ilgili bilgiler verdi. Daha sonra soru cevap şeklinde devam eden toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Vali Kırbıyık : “Halihazırda şu an 6 bin hektarlık bir alan sulanıyor. Bir an evvel proje kapsamında sulanabilir diğer yerlerde de sulanma hizmetine başlanması çok önemli. Geçen ziyaretimizde bunu da konuşmuştuk. Şimdi Sütçüler Bölgesi’nde 800 hektar civarında yine P6 Bölgesi’nde 3 bin hektarlık bir yer var. Yani gelecek yıl toplamda 4.000 hektarlık bir alanı sulamaya açmayı hedefliyoruz. O da çok önemli Hamzadere bölgesi açısından. Sadece bugünü değil geleceği de planlamamız lazım. Biliyorsunuz burada 20 bin hektarlık bir sulamadan bahsediyoruz. Projenin bütün etapları tamamlandığında organizasyonun asıl ölçeğini o zaman daha fazla hissettirmiş olacağız. Yamaç arazilerinin de muhakkak sulamaya açılması gerektiğini, çeltik ekilebilen yerlerde çeltik, ekilemeyen yerlerde ise diğer ürünlerin devreye konulup belki ikinci ürün anlamında buğdaydan sonra ayçiçeği ekimi noktasında fayda sağlanabileceğini değerlendiriyoruz.
Hamzadere Sulama Birliği yönetimi ile bölgesel aktörler arasındaki birlikteliğin artırılması önemsediğimiz diğer bir konu. Önceki birlik yönetimleri döneminde bu konuda bazı aksaklıklar vardı. Bu dönemde bu bağın kuvvetlendirilmesi öncelikli meselemiz. Bu birlik hepinizin birliği. Bunu yaşatmak, bunu güçlendirmek öncelikle bölgeye büyük katkı sağlıyor. Birlikte görev alacak arkadaşların isimleri sürekli değişecektir ama birliğin bu bölgede varlığı ve güçlenmesi hem bölgeyi hem bölge çiftçisini doğrudan etkileyen bir durum. Dolayısıyla bu birliği ayakta tutmak geleceğe dönük daha kararlı adımlarla güçlü tutmak hepimizin temel sorumluluğudur.” şeklinde konuştu.