Siyaset

Gaytancıoğlu: “İktidar yaşananlardan hala ders alamadı”

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu Ukrayna’da devam eden savaş ve savaşın Türkiye’ye ekonomik yansımaları hakkında açıklamada bulundu. Zam gelecek haberleriyle tekrar gündem maddesi olan ayçiçeği yağı gibi ürünlerin üretimi için gerekli potansiyelin Türkiye’de olduğunu ve ithal edilmemesi gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, “İktidar yaşananlardan ders almadı” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya olan saldırısı devam ederken, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Federasyonu toprakları dışına ihracatın ve ülke topraklarına ürün ve hammadde ithalatının yasaklandığını açıkladı. Rusya’nın ardından bir ihracat yasağı da Ukrayna’dan geldi. Ukrayna, arpa, şeker, tuz, et, çavdar ve karabuğday ihracatını yasakladı.
Gelişmeler devam ederken, iki gün önce Putin’in Azak’ta bekletilen ayçiçek yağı ve buğday yüklü 30 gemi için geçiş talimat vereceği haberi basına yansıdı.

“Gün gelir, paramız olsa dahi ürün alınamayabilir”

Ukrayna’da devam den savaş ve sonrasında Türkiye’de buğday ve ayçiçeği stokları hakkında açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Rusya’dan gelecek gemilerin soruna çözüm olmayacağını belirterek, “Rusya-Ukrayna’dan gelen gemiler yüksek tonajlı değil. 15 bin tonluk gemilerdir. Konuşulan 18 gemiden 11’i ayçiçeği yağı dolu ve parası ödenmiş. Ancak, savaşın yaşanması nedeniyle, limanlar çalışmadığı için gemiler gönderilmemişti. AKP Genel Başkanı ve Putin’in telefon görüşmesinde, gemilere izin verileceği ifade edildi. Savaş durumunda olunduğu için ne olacağını bilemeyiz. Biz, Rusya ve Ukrayna’ya tarım ürünlerinde bağımlı olmayalım şeklinde defalarca söyledik. Gün gelir, paramız olsa dahi ürün alınamayabilir. Türkiye üretebileceği ürünleri, ithal etmemesi gerekiyor. Söz konusu ürünler ayçiçeği yağı, buğday ve arpadır.” dedi.

“İktidar yaşananlardan hala ders alamadı”

Türkiye’nin yağ ihtiyacı ve üretim dengesi arasındaki ilişkiye dair açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin yağ ihtiyacı, 3,5 milyon ton; ama üretilebilen yağ miktarı ise, 1,5 milyon tondur. Geçen yıl iklimin etkisiyle 1,7 milyon ton üretim yapılabildi. Dolayısıyla, yağın yarısını biz üretiyoruz, yarısını da ithal ediyoruz. Bu ürünü Moldova, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Rusya’dan ithal ediliyor. Avrupa Birliği de, bu ülkelerden ithal ediyor. Romanya ve Bulgaristan, öncelikle Avrupa Birliği üyelerine öncelik veriliyor. Daha sonra Türkiye’ye sıra geliyor. Başka ülkelere bağlı kalındığında, bu tip anlaşmalara dikkate alınmalı. Bize, Rusya ve Ukrayna kalıyor. Bu ülkelerde şu anda savaş var. Pandemi sürecinde, bu ülkelerde dışarıya ihracatını durdurmuştu. Ülkeler önce kendi insanın gıdasını düşünecekler, dolayısıyla da ihracatını sınırladılar. Bundan ötürü de, ithalat ağırlıklı bir politika yürütülmemeli. Ama iktidar yaşananlardan hala ders alamadı.”

“2 aylık yağ açığımız var”

Güney yarım kürede ayçiçeği hasadının başladığını ifade eden Gaytancıoğlu, “Ayçiçeği yağında, Arjantin ve Brezilya pazarı var. Bu ülkeler, dünyaya ürün arz etmeye başlayacaklar. Tarım Bakanı yağ açığının olmayacağını söylüyor. Arjantin ve Brezilya’dan yapılacak ithalatı düşünerek, bu söylemlerde bulunuluyor. Fakat, geçen yıl oradan gelen 2 gemide, zirai ilaç kalıntısı çıkmıştı. Bizim maceralara girme lüksümüz yok. Birbirimizi kandırmaya ihtiyacımız yok. Türkiye’de yağ açığı söz konusudur. 1,5 aylık stok vardır. Ukrayna’dan gelecek gemilere izin verilse dahi temmuz ayına kadar ihtiyacımızı karşılar. Ama ilk ürünün hasadı eylül ayında yapılacaktır. 2 aylık yağ açığımız var. Bu açığı Arjantin ve Brezilya ile kapatabilirsek iyi ancak, kapatamazsak savaşın bitmesini bekleyeceğiz. Başka ülkelere bağımlı kalmak kadar kötü bir durum yok.” şeklinde konuştu.

“Devlet yağ bitkileri üretimine destek vermeli”

Okan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Devletin yağ bitkileri üretimine destek vermesi lazım.
Ayçiçeği destek primi 50 kuruş seviyesinde. Bu rakamın 1,5 TL seviyesine çıkartılmalı. Primler peşin
ödenmeli ki, çiftçi tarlasını ekebilsin. Şuanda mazot fiyatları, 25 TL seviyesine ulaşacak. Çiftçiye halen
geçen yılın gübre ve mazot desteği ödenmemiş. Bunların biran önce ödenmesi lazım. Biz, başka
ülkelere bağımlı olmamızın faturasını ödüyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu