Yenimescit Mahalle Muhtarı Fikret Kantar, yıllardır gündeme getirdiği işsizlik sorunu için aradan geçen zaman rağmen; sorunun halen çözülmediğine dikkat çekti.
Geçici işlerle kısmen kapansa da halen kanayan bu yaranın bir türlü tedavi olmadığını belirten Kantar; rol model olması gereken üniversite mezunlarının da kendilerine şans verilmediği için çok farklı işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.
“Sıkıntılar aynı şekilde devam ediyor”
Gerek Yenimescit, gerekse de diğer dezavantajlı mahallelerde halen devam eden işsizlik sorununa her fırsatta işaret eden Yenimescit Mahalle Muhtarı Fikret Kantar, aradan geçen yıllara rağmen tatmin edici ölçüde yol alınamadığını söyledi.
Zaman zaman devlet veya özel kurumların yaptığı geçici işçi alımlarıyla vatandaşların bir nebze de olsa rahatladığını ifade eden Fikret Kantar, kalıcı çözümlerin henüz bulunamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Üç yıl önce de iş bulmanın zor olduğunu, meslek gruplarıyla ilgili kursların açılması gerektiğini söylemiştik. İşle ilgili kurslar açılmasa da geçici işçi alımları şu anki döneme göre çoğalmakta. Keşan’da petrolle ilgili çalışmalar var, bir şirket geçici olarak 6 aylık süre için işçi alıyor. 30-40 kişiye yakın kardeşimiz geçici de olsa işe girdi. Bunun yanında, Cumhuriyet Mahallesi olsun Mustafa Kemal Paşa Mahallesi olsun Keşan’ın her mahallesi gibi bizim mahallemizde de askeriyelerde garson olarak çalışan, yemekhanede çalışan vatandaşımız mevcut. Belediyemizde de geçici olarak çalışmalar devam etmekte.”
“Yılbaşında indirim, Ramanzan’da zam!”
Mahallede yaşayanların işe alınmış olsalar da pandemi sebebiyle ekonomik sorunların iki katına çıktığını belirten Kantar, “Mahallemizde insanlarımız işe alınmış olsa da pandemi sürecinin başlamasından dolayı sıkıntılar aynı şekilde devam etmekte. Vatandaşın üç yıl önce iş bulma konusundaki sıkıntıları iki katına çıktı.” derken, yılbaşında her yerde indirimlerin olduğunu fakat Ramazan ayı geldiğinde ise her yerde zamların üst üste geldiğini vurgularken bu dönemde asgari ücret ile geçinmenin kolay olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Anlamadığım bir şey var, sosyal medyada da çok sık görüyorum, yılbaşı yaklaştığında her yerde ucuzluklar artıyor, Ramazan geldiğinde ise her yerde zamlar üst üste geliyor. Yiyeceklere, sebzelere zamlar üst üste geliyor. Asgari ücret ile bu şartlarda geçinmek çok kolay değil. Geçici işte çalışan ailelerimize baktığımızda en az 4 kişilik aileden oluşuyorlar. 4 kişilik ailenin asgari ücret ile geçinmesi, faturaların ödenmesi zor. İnsanlarımız 6 ya da 9 ayda olsa geçici işe girdiklerinde bir nebze de olsa rahatlıyor.”
“Mesleki atölyeler şart”
İşsizliğin giderilmesi ve kalıcı çözümler anlamında atılacak adımlar için, mesleki ağırlıklı atölyelerin açılmasının vatandaşlar için olumlu olacağını belirten Kantar, “Bu atölyelerde de ortaokul mezunu olan ya da okula devam etmeyen çocuklarımızın sevk edilip ileride iş sahibi olmalarını sağlamak gerekiyor. Bu ileriye dönük bir yatırım. Şimdi başlarsak bunlar 5 veya 10 sene sonra verimli olur. Ara eleman diye hitap ettikleri elemanlar yetiştirmiş oluruz. Mahallemiz adına çok güzel olacağını düşünüyorum” dedi.
“Rol model olacaklardı, iş bulamadılar”
Son olarak sık sık gündeme getirdiği ‘rol model’ kavramı yolunda da çok büyük sorunlarla karşılaşıldığını; gençlerin üniversiteden öğretmen adayı olarak mezun olduktan sonra iş bulamadığı için mesleği ile alakasız işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Fikret Kantar: “Mahallemizde üniversite mezunu 8-10 arkadaşımız var. Zamanında onlara uygun iş çıkmış ve işe alınmış olsalardı, diğer çocuklarımıza da rol model olurlardı. Çocuklarımızı, okuma adına teşvik etmiş olacaklardı. Rol model olamadılar çünkü üniversite mezunu olduktan sonra iş bulamadılar. Mahallemizde İngilizce öğretmeni de Tarih öğretmeni de var. Buna benzer birçok konuda üniversite bitirmiş kardeşimiz var ama kimisi serbest işlerde kimisi mermercilerde çalışmakta” dedi.