Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç, tüm ayrıntılarıyla “Beton Yol Yapım İşini” anlattı
Keşan Belediyesi Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç, Muammer Aksoy ve Muhtar Ali Çevikel Caddeleri beton yol yapım işinde sürecin nasıl ilerlediğini, Muhtar Ali Çevikel Caddesi’nde oluşan bozulmalar üzerine yolun sökülerek asfalt yola neden dönüldüğünü, yapım işini üstlenen firmadan kaynaklandığını ifade edilen kusur nedeniyle, firma ile Keşan Belediyesi arasında herhangi bir hukuki yola başvurulup vurulmayacağını tüm ayrıntılarıyla kesanonline’a anlattı.
Keşan trafiğini rahatlatması amacıyla ve asfalta göre daha ekonomik olduğu için tercih edilen beton yol çalışmasında, önce başlanan ve tamamlanan Muammer Aksoy Caddesi’nde hiçbir sorunla karşılaşılmadığını belirten Kılıç, daha sonra yapımına geçilen Muhtar Ali Çevikel Caddesi’nde firmanın beton imalatında hata olduğu için sorun yaşandığını kaydetti.
Kılıç, kullanılan malzemeye bağlı oluşan sökülmelerin, yol trafiğe açıldıktan 20 gün sonra kendini gösterdiğini ve işi bu şekilde teslim almalarının mümkün olmadığını belirterek, “Bunun üzerine 29 Temmuz 2020’de hazırlanan tutanakla birlikte durumu firmaya bildirdik ve işi teslim almayacağımızı ifade ettik” dedi.
Neden beton yol?
İhale sürecinden bahseden bahseden Erdi Kılıç, ihaleye iki firmanın katıldığını ve belediyenin ihalelerde firma tercih etme gibi bir durumunun söz konusu olmadığını belirterek, şunları söyledi;
“Bu gibi projelerde belediyenin tercih hakkı olmuyor. Beton yol projesini hazırladık. İhaleye bir Tekirdağ bir de Keşan firması olmak üzere 2 firma girdi. Düşük teklifi Keşanlı firma verdi. Keşan trafiğini rahatlatacak alternatif bir yol düşündük. Bu güzargah Muammer Aksoy ve Muhtar Ali Çevikel Caddesi’ni kapsadı. Vatandaşlar Salı Pazarı’ndan başlayıp Sanayi çıkışına kadar devam ettiklerinde, trafiğe girmeden istedikleri yerlere ulaşabiliyorlar. Bu nedenle Muammer Aksoy ve Muhtar Ali Çevikel’i tek projede birleştirdik. 2 cadde aynı ihale kapsamında yapıldı. Muammer Aksoy Caddesi yer altı sularının çok olduğu bir cadde ve yolda çok bozulma vardı. O yüzden beton yol tercih edildi. Muammer Aksoy’da büyük bir sorunla karşılaşmadık. Ufak tefek sorunlar olan yerler var. Bu sorunları yüklenici firmaya ilettik.
Biz her işte kontrollü bir şekilde belediyenin ve Keşan halkının hakkını koruyacak biçimde çalışıyoruz. Bundan herkes emin olabilir. Bugün bizim şantiyelerimize gelip herkes bakabilir. Yeni Mahalle’de, Mehmet Gemici Caddesi’nde çalışan ilgili firmanın başında sürekli bir personelimiz var. Kaldırımları sıkıştırıyorlar mı? Sıkıştırma sırasında bu kaldırımın altında taş var mı? Hafriyat var mı, var olan hafriyatı atıyorlar mı? En ufak bir arızada hem kontrol mühendislerini hem beni arıyorlar ve araziye gidip müdahalemizi yapıyoruz.”
Muhtar Ali Çevikel Caddesi’nde işler neden yolunda gitmedi?
Muhtar Ali Çevikel Caddesi’nde de gerekli kontrolleri düzenli olarak yaptıklarını ifade eden Kılıç, imalattan kaynaklanan bozulmaların kendini kısa süre içinde gösterdiğinin altını çizerek şöyle dedi;
“Beton yol çalışması sırasında da 2 arkadaşımız serim işi gece yapılmasına rağmen sürekli işin başındaydı. Betonun serilmesi ve sıkıştırmasında hiç bir sorun yaşanmadı. Muhtar Ali Çevikel Caddesi çalışmalar sırasında trafiğe kapalı kaldı. Biz de bu sürede belediyenin araçlarıyla denemeler yaptık. Herhangi bir mıcır sökülmesi yüzeyde bir bozulma olmadı. Ancak burası trafiğe açılıp araçlar geçmeye başlayınca yolun yüzeyinde sökülmeler meydan geldi. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir ihmal değildi. Beton yol projelerinde deney ve tahliller yapıyoruz. Muammer Aksoy’dan 32 ayrı noktadan karot aldık. Bu numunelerle, beton kaliteli mi, teknik şartnameye uygun mu? test edelim dedik. Hakediş ödemelerini bu sonuçlara göre yapıyoruz. Alınan numuneler İstanbul Teknik Üniversitesine gönderildi. Yapılan kontrol ve deneylerin sonuçları olumlu geldi. Muhtar Ali Çevikel Caddesi’ndeki imalatta, yüzeyde bozulmalar olduğu için deney ve tahlile gerek duyulmadı. Bu bozulmaları gördüğümüz anda tutanağı tuttuk. İlgili firmaya; <Söz konusu yapım işinde teknik şartnamenin ilgili maddesi üzerine yapılan denetimlerde imalatı idarenin kabul etmemesi veya işin kapsamına aykırı imalat yapıldığının tespit edilmesi durumunda imalat sökülerek değerlendirme sonucunda yeniden yapılacaktır. Yapılan söküm ve sökülen imalat için yükleniciye herhangi bir ücret ödenmeyecektir. Gereğince tarafınızca işlem tesis edilmesi hususunda gereğini rica ederiz.> şeklindeki tebligatımızı 29.07.2020 tarihinde gönderdik. Süreci başlatmış olduk.
Şunu söyledik, <Senin bu imalatın kötü. Teknik şartnamaye uymuyor. Bu imalatı buradan kaldır. Bu imalatını buradan kaldırırken kaldırman da bu imalatın da herhangi bir şekilde hakedişe konu olmayacak. Tarafına bir ödeme yapılmayacak.>
Yola yaklaşık 1.300 metreküp beton serildi. İhaleyi yaptığımız tarihte firmanın verdiği metreküp fiyatı 220 TL + KDV idi. Yakşalık 286 bin + KDV bu da 337 bin 480 TL gibi bir ücrete tekabül ediyor. Yol frezeyle kazıldı. Yolun kazıma işlemini de ilgili firma yaptı. Çünkü teknik şartnamemiz bu şekilde idi. Kendimiz, Keşan’ı garantiye nasıl alırız, nasıl mağdur etmeyiz diye düşünüp ilgili kurumlardan da görüşler alıp (karayolları, üniversiteler, bakanlıklar) şartnamelerimizi oluşturuyoruz. Şartnamedeki maddemiz çok açık. Eğer bozuk imalat yapıyorsan bu imalat buradan kalkacak. Kazıma işlemine 61 bin TL gibi bir ödeme yapmış firma.“
Hukuki bir işlem ya da yaptırım söz konusu mu?
“Firma hatasını kabul edip yolu kazımasaydı, zorluk çıkarsaydı hukuki yollara başvurulabilirdi. Herhangi bir hukuki işlem olmadı. Daha sonra bir sorunla karşılaşmamak için bu yazıyı yazdık ve yazı doğrultusunda işlemler başladı. İlgili firma da <Beton yol imalatının tarafımızca yapılmaması daha uygundur> şeklinde yazı gönderdi. Biz de bu yazıya istinaden, karayollarımızın da iş makineleri bu bölgede olduğu için, asfaltı tercih ettik. Asfalt beton yollara göre daha maliyetli. Aslında maliyet dönem dönem değişiyor. Asfaltın reçetesinde ‘bitüm’ dediğimiz petrol türevi bir madde var. Bitümün fiyatı Ocak ayında farklı, Haziran ayında farklı. Şu anda bir yapım işimiz olsaydı asfaltın ücreti daha fazlaya çıkardı. Ancak biz bu yolu karayolları işbirliği ile yaptığımız için beton yoldaki ücrete denk gelecek şekilde yaptırdık.
Firma <Hata bizimdir> deyip bize zorluk çıkarmadı ve yolum kazıma işlemini tamamladı. Kaldırımlar ve Muammer Aksoy’daki imalatların bedelleri ödenecek. Firmamız Muhtar Ali Çevikel’deki kaldırımlarda meydana gelen hataları düzeltecek. Sonrasında kontroller yapılıp iş teslim alınacak.”