Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, yaz sezonu öncesi açıklamalarda bulundu.
ESTAB’ın amacına değinerek konuşmasına başlayan Paçaman: “Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği olarak amacımız; Edirne ili, Keşan, İpsala, Enez ilçeleri sınırları içerisinde turizmi koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde alanın bütüncül bir anlayışla korunması, geliştirilmesi, tanıtımı, turizme ilişkin sosyal teknik altyapının gerçekleştirilmesi ve işletilmesini sağlamaktır.
Edirne ili, Keşan, İpsala, Enez ilçeleri ve Saros’un eşsiz güzelliklerini içerisinde barındıran, sahip olduğu bu zenginliğin turizm üzerinde en iyi şekilde değerlendirilmesi halinde, bölgemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.
“Güvenli yüzme alanları oluşturuyoruz”
Birliğin faaliyet sahası içerisinde yer alan Saros Körfezi’nde, Türkiye’de ilk olan deniz altında yapay olarak resifler ve müze kurulmasının bittiğini duyuran Paçaman, şunları söyledi:
“Birliğin faaliyet sahası içerisinde Saros Körfezi’nde Türkiye’de ilk defa deniz altında yapay olarak resifler ve müze kurulması çalışmalarımız bitmiş durumdadır. Bu çalışmalar sonucu denizde bir takım yeni balık türlerinin görülmesi, mercanların oluşması ve dalış turizminin gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Projenin devamı niteliğinde olan ‘’Sualtı Tarih Müzesi’’ elemanlarından Nusret Mayın Gemisini canlandıracak olan SG122’nin batırılması gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yine son etap olarak kullanım dışı kalmış Airbus 330 uçağı denizaltında yeni bir kullanım alanına kavuşturduk. Aynı zamanda dünyanın en büyük uçak batığı olan Airbus 330’un su altına yerleştirilmesiyle kaçak balıkçılığı önleyerek amatör ve yerel balıkçılığa destek olmayı, su altı görselliği yaratmayı ve dalış turizmine katkı sağlamayı hedeflediğimiz, Birliğin faaliyet sahasında amacı doğrultusunda bu tür çalışmaların sürdürülmesi sağlanmıştır. Envanterimizde bulunan ekipmanlar ile her yıl Erikli sahilinde Windsurf kursları düzenlenmektedir. Bölgemize gelen yerli yabancı misafirlerimize bilgi vermek amaçlı tanıtım faaliyetleri(stant, broşür, harita) düzenlenmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mücavir alanlarımızda kalan sahillerimizi birliğimize ait kum temizleme aracımızla temizlemeye devam edeceğiz. “Güvenli Saros” Projemiz kapsamında; Enez, Erikli, Yayla ve Danişment kıyılarında Saros’umuza gelen yerli-yabancı tatilcilerimizin güvenliği için emniyet şamandıralarımız sahil deniz kıyılarına yerleştirilmesini planlıyoruz. Planlama dahilinde her yaz sezonu öncesi, Keşan Belediyesi, ilgili sahil köy muhtarlıkları ve Enez Belediyesi ile koordineli bir çalışma yürüterek güvenli yüzme alanları oluşturuyoruz.”
“Turizm potansiyelini artırmaya yönelik projelere devam edeceğiz”
Sahillerdeki sorunların çözümü hususunda yapılan ve yapılacak somut çalışmaları dikkatle takip ettiklerini belirten Paçaman, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Sahil yerleşkelerinin; su, kanalizasyon, yol, kaldırım, aydınlatma, çöp vb. altyapıları ile ilgili eksiklerin ilgili idarelerce giderilmesi önem arz etmektedir. Belediyeler ve özel idaremiz ile bu konuda irtibatta kalmaya gayret ediyoruz. Doğal, tarihi ve kültürel varlıklara yönelik konuları turizmde değerlendirmek, turizm bilincini oluşturmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine daha etkin katılımını sağlamak amacıyla turizm potansiyelini artırmak için çeşitli projeler sürdürmeye devam edeceğiz. Saros’ta bulunan tüm işletmelerimize bereketli sezon diliyor, vatandaşlarımıza ve ziyaretçilerimize sağlıklı günler diliyorum.”