Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman, yakın zamanda meclise gelecek yeni AVM yasası ve kısa süren yaz sezonu sonrası esnafın durumu hakkında konuştu. Esnafın yüzde yirmisinin henüz borçlarını ödemeye dahi başlayamadığını belirten Kocaman, “Gelecek kışımız çok kötü geçecek” dedi.
“2 ayda ertelenen her şey hayata geçirilmeye çalışıldı”
Sözlerine koronavirüs gölgesinde ve kapanmalarla ile birlikte geçen uzunca bir sürenin ardından girilen yaz sezonu hakkında konuşarak başlayan Hasan Kocaman, dönemin yalnızca 2 ay sürüp, kısa bir sürede kapandığını belirterek, “Bu 2 aylık bir süre içinde insanlar erteledikleri her şeylerini hayata geçirmeye çalıştılar. Düğünlere bakarsak, 2 yıldan bu yana biriken tüm düğün tarihlerini 2 ayın içine sığdırdık. Düğünle ilgili iş yapan arkadaşlar bu durumdan memnunlar, onlar memnun olunca, arkasından onlara bağlı olan diğer sektörleri de sürüklediler, kuaförler, konfeksiyon gibi iş kolları gibi. Dolayısıyla bu 2 aylık süreçten esnaf genel olarak memnundu diyebilirim.” şeklinde konuştu.
“Geçen senin acısı bu sene çıkacak”
2 ayda çok yoğun iş yapılmasına rağmen, tüm yıla yansıması konusunda yeterli kazanç elde edilemeyeceğine esnafın borçlarını işaret eden Kocaman, “Bu iki aylık süreç bizin geriye kalan 10 ayımıza bakmıyor. Önceki tarihlerden yapılandırma ve taksitlendirmelerle birlikte gelen birikmiş borçları var esnafların, bunları da 2 ayda kazanılanlarla çevirme gibi bir şansları yok. Esnafın yüzde 70’i bu borçlarını ödeyemiyor. %10-20 arasında ise hiç ödeme yapamayanlar var. Kazanılan para toplam borçların yüzde 5’ini bile çıkarmaz. Geçmiş borçlar bir yana yeni dönemde oluşan borçlar da geldi. Ödeyemez durumda bir çoğu.” derken, esnafların devletten yeni bir çalışma beklediklerini de “Biz zaman zaman bu borçlarla ilgili çalışmaların yapılmasını devletimizden istiyoruz, en son birlik başkanımız Kemal Cİngöz’ün faizsiz 50 bin lira kredi talebi oldu. Cingöz’ün dediklerine sonuna kadar harfiyen katılıyoruz. Tabi bunu ne kadar dikkate alırlar bilmiyorum, keşke devletimiz arkamızda dursa da bize destek olsa, esnaf da rahat bir nefes alsa.” sözleriyle anlataral, “Yoksa gelecek kışımız çok kötü geçecek. Biz bunu şimdiden görebiliyoruz, okul işi yapanlar dışında şu an iş yapabilen esnafımız yok denecek kadar az. Geçen senin acısı bu sene çıkacak.” dedi.
“Esnaf yeni sezona çadırda giremez”
5 Eylül Pazar günü Erikli’de çok sayıda işyerinin ağır hasar gördüğü pazaryeri yangını ile ilgili konuşan Hasan Kocaman, yangının ardından ortaya çıkan bilanço için, “Bizim odamıza kayıtlı 9 sabit, 7 tane de seyyar olmak üzere 16 esnafımız zarar gördü. Büyük bir zarar oldu. Sevindirici olan can kaybı olmaması ve sezonun da sonunda olmasıydı. Sezon başında olsaydı ne borç öndenir, ne de sezon yapılabilirdi.” derken, uzun zamandır Erikli sahilinde yapılacağı söylenen projenin yangın sebebiyle öne alınıp hız kazandırılacağını düşündüğünü belirterek “Bu konuyla ilgili Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu, Sayın Milletvekilimiz Fatma Aksal ile siyasi partilerimizin temsilcileri gelip bizi ziyaret ettiler. Herkes oradaydı. ‘Elimizden gelen ne varsa yapacağız’ diye söz verdiler bize. Yakın zamanda bu konuyla ilgili bir toplantı yapılacağını duydum, Biz de iyi haberleri bekliyoruz. Bu konuyla ilgili Başkanımız da oraya geldiğinde, bir çalışma olduğunu ve projenin yapıldığını söyledi. Her sene söylenip yapılmıyordu; ama bu sene sanırım bu iş gerçekleşecek. Kaldı ki gerçekleşmek zorunda, yeni sezona bu insanlar çadırda giremezler. Bir an önce bir yer yapılmalı. Devletin vicdanen bu insanlara yardım etmesi gerekiyor. İnşallah herkes zararını temin edecektir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Küçük esnafın yüzde ellisi kapanır”
Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan ve meclis gündemine gelecek olan yeni market düzenlemesi için de görüş bildiren Hasan Kocaman, bazı ürünlerin artık zincir marketlerde satılamayacak olması konusunda, “Bizim ürünlerimiz zincir marketlerde satılmaya devam ettiği sürece esnafların işlerinin iyi olma şansı yok tuhafiyecisinden tutunda kırtasiyecisine ayakkabıcı sına bujiteri malzemesine kadar herkese zararları var bu konu ile ilgili bir an önce parekende yasası çıkmalı diye düşünüyorum yoksa gelecek yıl bu saydığımız küçük esnafların yüzde ellisi kapanır” şeklinde konuştu.