Çevre

Erikli Tuz Gölü kaderine mi terk edildi? Şükrü Akıllı: “Bu mudur sizin çevre koruma anlayışınız?”

Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği Eski Başkanı Şükrü Akıllı Erikli’nin yanı başında bulunan Tuz Gölü’nde yaşanan çevre felaketlerine bir kez daha dikkat çekti. “Tuzla Gölü de kaderiyle baş başa, çevresel tehditle karşı karşıya kalmış durumda” diyerek yetkililerin sessizliğinden yakınan Akıllı, “Belediyeden zaten bir beklentimiz kalmamıştır” diyerek yetkililere seslenirken, “Erikli Bodrum olmaz ama, doğal güzelliklerimize bir nebze de olsa sahip çıkar ve yerlerde sürünen bölge turizmi toparlanma sürecine girebilir.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde deşarj izni olmaması sebebiyle Erikli’de yer alan Tuz Gölü’nde yaşanan tahribat hakkında açıklama yapan ve “Arıtmadan, göle ve denize verilen atık sular yeraltı sularının kalitesini bozacak şekilde yüzeysel sulardan süzülme yoluyla kuyulardan şebekeye verilen suyu insanlar evlerinde kullanmaktadırlar.” sözleriyle büyük çevresel sorunları işaret eden Şükrü Akıllı gölde yaşanan çevre problemlerine ve bu yönde henüz adım atılmamasına dikkat çekti.

“Siyasi iktidar kararını bir kenara bırakmış”

Erikli Tuzla Gölü’nün binlerce yıllık tarihine ve Osmanlı Devleti zamanında tuz ihtiyacını karşılamak üzere kullanıldığını da hatırlatarak açıklamasına başlayan Akıllı, bölgenin korunması zorunlu 1. Derece Doğal Sit alanı olduğunu da belirterek şu ifadeleri kullandı: “2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Saros Körfezi ve kıyıları ”Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” olarak ilan edildi. Aradan 16 yıl geçti bu konuda bir çalışma görmedik. Ortada ne bir plan var ne de korunmaya, gelişmeye yönelik bir çalışma var! Anlaşılan siyası iktidar kararını bir kenara bırakmış. Saroz Körfezi’ni, turizmi önemsemeyen bir anlayışla gözden çıkarmış görünüyor. Hal böyle olunca Erikli’deki tuzla gölü de kaderiyle baş başa, çevresel tehditle karşı karşıya kalmış durumda. 30-35 yıl önce Erikli’de başlayan kentleşme süreciyle lagün gölünü denizden ayıran kıyı oku tamamen betonlaşmış, özel amaçla deniz ile göl arasında açılan kanalla denizle irtibatı sağlanmıştır. Batısında yer alan tarım alanları da ikincil konutlarca işgal edilmiştir. Yirmi yıl önce Erikli yerleşim alanının atık sularını arıtmak amacıyla kurulan tesisin gölün kıyısına yapılması ile gölün doğal dengesi de bozulmaya başlamıştır.”

“Belediyeden zaten bir beklentimiz kalmamıştır”

Açıklamasının devamında giderek artan göldeki kirliliğe dikkat çeken Akıllı, “Belli bir süre arıtmanın deşarj izinli ve kontrollü çalışması çok fazla çevresel tehdit oluşturmasa da, son yıllarda tüm sorumluluğun Kooperatiften Keşan Belediyesi’ne devir edilmesiyle, yoğun nüfusa rağmen yıllardır deşarj izinsiz kara düzen çalışan arıtma sayesinde azot ve fosfor konsantrasyonları sonucu göl kirlenmiştir. Aynı zamanda göl tabanının bir iki metre balçıkla kaplanmasına, maviliğin yeşile dönüşmesine, en derin noktalarında bile adacıklar oluşmasına neden olmuştur. Bunlar yetmezmiş gibi doğaya saygısı olmayan bilinçsiz insanların evsel ve inşaat atıklarını göl kıyısına dökmeleri çok çirkin bir manzara da oluşturmuştur.” derken defalarca iletilmesine rağmen sorumluluk alıp göl kıyısında basit bir temizlik çalışması yapılmadığını belirterek, “Belediyeden zaten bir beklentimiz kalmamıştır. Onlar halen gölün batı kısımlarında yeni imar alanları açma peşinde. Netice itibarıyla doğa anıtı Lagün gölünün bu günkü durumu içler acısıdır. Koruyan yok, bakan yok, sahip çıkan yok.” dedi ve “Yeri geldiğinde çevre konusunda mangalda kül bırakmayanların
ihmal ve sorumsuzluklarının sonucudur bu. Tüm yetkili ve sorumlulara bir kez daha sesleniyorum. Bu mudur sizin çevreye sahip çıkma, koruma anlayışınız? Yazıklar olsun! Gelecek nesillere böyle bir emanet mi devir edeceksiniz?” sorusunu yöneltti.

“Benden söylemesi”

Son olarak olumsuzluklara karşı, Erikli Çevre ve Güç birliği kurucu başkanı olarak uzun süredir konu hakkında her yere iletimlerde bulunduğunu belirten Akıllı, “Çözüm üreten yok.” diyerek, “Sadece Trakya Üniversitesi Rektörü Sayın Erhan Tabakoğlu duyarlılık ve ilgi gösterdi. Talimatları ile kurulan komisyon çalışmalar yaptı ancak kaynak temin edilemediğinden beklenilmekte olduğunu biliyorum. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çağrıda bulunmak istiyorum. Bazı yörelerde yaptığınız göl temizliklerini gelin Erikli tuzla lagün gölü için de yapınız. Doğal güzelliklerimizi korumak, sahip çıkmak istiyorsanız temizlik çalışmasından sonra göl çevresine hazırlanacak projesi ile turizm çekiciliği yaratılmalıdır. O zaman belki Erikli Bodrum olmaz ama, doğal güzelliklerimize bir nebze de olsa sahip çıkar ve yerlerde sürünen bölge turizmi toparlanma sürecine girebilir. Benden söylemesi.” sözleriyle hem uyardı, hem de ilgi istedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu