Gündem

Enez Ayasofya Cami yarım asır sonra yeniden ibadete açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, harap durumdayken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ayağa kaldırılan ve cuma namazıyla ibadete açılan Enez Ayasofya Camisi’nde hutbe irat etti. Restorasyonun tamamlanmasıyla 56 yıldan sonra tekrar ibadete açılan cami açılışında Erbaş, “En hayırlı ümmet” övgüsüne mazhar olan, zihni ve gönlüne İslam’ın yüce değerlerini nakşeden her müminin, imanına zarar verecek işlerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Erbaş, cemaatinden 56 yıl uzak kalan Enez Ayasofya Camisi’nin yeniden cemaatiyle buluştuğunu ifade ederek, minarelerin yarım asır mahrum kaldığı ezanlarına kavuştuğunu belirtti.

İstiklal Marşı’nın, “Ruhumun senden, İlahi, şudur ancak emeli, değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.” mısralarıyla hutbeye devam eden Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Enez Ayasofya Camisi

Fatih Sultan Mehmet’in 1456’da Cenevizlilere ait Enez’i fethetmesi sonrası 12. yüzyıl eseri, mihrap, minber ve kesme taştan minare yapılarak camiye dönüştürüldü.

Osmanlı döneminde birkaç kez onarımdan geçirilen caminin bir kısmı 1965’teki depremde yıkıldı. Bu süreçte onarımı yapılmayan eser, bir müddet sonra büyük ölçüde zarar gördü ve bu nedenle ibadete kapatıldı.

Tarihi caminin restorasyonu amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2015 yılında ilk adım atıldı. Proje ve ihale aşaması sonrası 2016’da vakfiyesine uygun şekilde başlanan caminin restorasyonu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda tamamlandı.

“Kurtuluş namaz ve ibadettedir”

Fatiha suresinin anlamını paylaşan Erbaş, ezanların “sırat-ı müstakim” yoluna davet ettiğini dile getirerek şunları kaydetti:

“Çünkü orada ‘kelimeişehadet’in o ifadeleri yer alıyor. ‘Haydin namaza’ dedikten sonra bütün Müslümanlar kurtuluşa davet ediliyor. Bu camide de kıyamete kadar, bütün Müslümanlar namaza ve kurtuluşa davet edilecek. Çünkü kurtuluş namaz ve ibadettedir, kurtuluş camilere gitmektedir. Namaz ve ezan bize bunu hatırlatıyor. “
Caminin ihyası için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve emeği geçenlere teşekkür eden Erbaş, binanın imarı gibi içerisinde cami dersleriyle manevi imarın da yapılacağının altını çizdi.

Erbaş, duanın ardından cuma namazını kıldırdı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak en önemli vazifelerinin tarihi mekanları korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere gerçek bir miras olarak bırakmak olduğunu söyledi.

Yurtiçi ve yurt dışında kalan ecdat yadigarı vakıf eserlerini koruma konusunda ciddi mesailer harcandığını aktaran Demircan, şunları kaydetti:

“Memleketimizin dört bir tarafında nerede camimiz varsa, nerede hayır hasenat için yapılmış bir yapı varsa onları korumaya, kollamaya, gelecek nesillere aktarmak üzere elimizden gelen gayreti sonuna kadar harcıyoruz. Bugün burada Enez Ayasofya Camisi’nin açılışındayız. Camiler bizim birliğimizin, beraberliğimizin teminatı, ibadethanelerimiz bizi bir araya getiriyor. Müminlerin, Müslümanların kendi aralarındaki dertleri paylaşmaya vesile oluyor. İşte camilerimizin bu anlamda misyonu kültürümüzün içerisinde çok daha bambaşka bir yerde.”

Demircan, restorasyonun ardından 56 yıl sonra ibadete açılan Enez Ayasofya Cami’nin müminleri bir araya toplamasının yanında ilçenin dışarıya dönük yüzü olacağını belirterek, bölgenin turizm noktasında daha iyi yerlere geleceğini söyledi.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da 56 yıldır atıl durumdaki eşsiz bir vakıf eserini yeniden ibadete açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Enez Ayasofya Camisi’nin tarihsel süreçte çeşitli onarımlardan geçtiğini, depremler atlattığını, fakat eşsiz özelliğinden hiçbir şey kaybetmediğini anlatan Ersoy, “Uzun yıllar bir daha onarım gerektirmeyecek şekilde koruyucu, kapsamlı bir restorasyona aldık, çok şükür bugün bu süreci alnımızın akıyla tamamladık. İleri teknolojiyle, bilimsel değerlendirmeler sonucu yürüttüğümüz çalışmalarla, hem caminin onarımını hem de peyzaj düzenlemelerini titizlikle yaptık.” dedi.

Ecdat yadigarı vakıf eserlerini ihya etmeye devam edeceklerini vurgulayan Ersoy, “Türkiye’nin en ücra köşelerinde olsun, isterse bir metropolde, ecdadımızdan bizlere miras kalmış olan her bir vakıf eserimize aynı hassasiyetle yaklaştığımızı hem Türkiye genelinde hem de gönül bağımızın olduğu komşu coğrafyalarda, her biri ayrı bir güzelliğe sahip eserlerimizi restore edip ihya etmeye devam ettiğimizi bir kez de bu vesileyle belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise Edirne’nin Türkiye’de en fazla tarihi mirasa sahip illerden olduğunu söyledi.

Enez ilçesinin de Edirne’de en fazla arkeolojik tarihi değere sahip ilçesi olduğunu belirten Canalp, “Bizler sahip olduğumuz nimetlerin farkında olarak geçmişten ecdadımızdan almış olduğumuz mirası geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Bizler geçmişi yaşatarak aslında geleceğimizi inşa ediyoruz. Bugün burada ceddimiz Fatih’in de mirasına sahip çıkmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından Enez Ayasofya Camisi’nin açılış kurdelesi kesildi.

Namazı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren ve caminin ibadete açılışı programına katılanlar da kıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu