BOTAŞ tarafından Saros Körfezi Sazlıdere’de yapılan FSRU Limanı için Keşan’da Yeni Mahalle’deki taş ocağından taş alınmaya başlanmasına tepki gösteren Keşan Kent Konseyi, Keşan Kent Çevre Gönüllüleri Dayanışması Grubu ve bazı mahalle sakinleri bugün gerçekleştirdikleri açıklama ile Valiliğin “ÇED gerekli değildir” kararının Edirne İdare Mahkemesince iptal edildiğini duyurdu.
Çevre gönüllüleri ve bazı vatandaşlar, kararın iptalini oynayarak kutladı.
Edirne İdare Mahkemesinin taş ocağıyla ilgili kararı iptal etmesinin ardından davayı kazanan gönüllüler 1 Haziran 2023 Perşembe günü Yeni Mahalle’deki taş ocaklarının bulunduğu bölgede bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.
Açıklamaya; Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Saliha Kafalı, Avukat Bülent Kaçar ve Kent Konseyi bileşenleri katıldı.
Karagöz: “Mücadele nihayet noktalandı“
Açıklamada ilk olarak, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz söz aldı.
Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptal edildiğini ve artık bu alanın Yeni Mahalle ve Keşan halkına ait olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Karagöz; “Mücadele, nihayet noktalandı. Birilerinin dediği gibi ‘sakıncası yoktur.’ demedi adalet. Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir.’ kararı iptal edildi. Artık, bu alan Yeni Mahalle ve Keşan halkına aittir. Dolayısıyla, mahkemede Sarıkız çeşmesi ve Sarıkız deresi tarihi değerlere sahip olduğu ifade edildi. Bu değerlerin güzelleştirilmesi ve restore edilmesine vurgu yapıldı. Kent Konseyi olarak, uzmanları devreye sokarak, projesini çizip, belediye başkanının önüne koyacağız. Mesire alanı şekilde burasının değerlendirilmesi için gerekli çalışmayı yapacağız. Bize, proje tanıtım dosyasını okumak için 24 saat süre bile tanımadılar. Mahkeme kararını verdi ve bilim insanları, yerleşim yeri içerisinde kesinlikle taş alınamayacağı ifade edildi. Danıştay yolu açık bırakılmış. Böyle gereksiz bir sürece girilmemesini temenni ediyoruz. Bu alanı biran önce düzenlenmesi için girişimde bulunacağız. Bu mücadele sürecinde, Keşan halkının katkılarını yadsıyamayız. Mahkeme masrafları sürecinde bizlere destek veren iş insanlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.
Kafalı: “Bu sonucu Keşan halkına armağan ediyoruz”
Karagöz’ün ardından Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması Grubu Sözcüsü Saliha Kafalı açıklamalarda bulundu. BOTAŞ’a karşı açılan davanın sonuçlandığını ve bu günlere gelene kadar herkesle, her şeyle mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Kafalı; “İlk mücadelemize, 21.12.2021 tarihinde kaçak taş alımıyla ilgili olarak, Keşan Kaymakamlığına dilekçeler vererek suç duyurusu ile başladık. Taş alımını durdurduk. Ama 17.01.2022 tarihinde tekrar aynı yerden taş almaya başladılar.18.01.2022 tarihinde tekrar Keşan Kaymakamlığına dilekçeler verip suç duyurusunda bulunduk. Ancak, çalışmalarını bu kez durduramadık. Kesilen para cezaları da BOTAŞ’ı durdurmaya yetmedi. Bir devlet kuruluşu olan BOTAŞ insan sağlığını, evlere 160 metre mesafeyi, çevreye verdiği zararı hesaba katmadan taş alımına hukuksuz bir şekilde devam etti. 2 Mart 2022 tarihinde Edirne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü kendi web sitesinde proje tanıtım dosyasını yayımlamıştı ve ÇED sürecinin başladığını duyurmuştu. Ancak, Edirne Valiliği dosyayı inceleme ve okumamıza bile olanak vermeden 3 Mart 2022 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararını açıklamıştı. Bu hukuksuzluğa sevgili Belediye Başkanımız da Valiliğin belediyeden istediği görüş yazısına aynı gün ‘bizce sakıncası yoktur’ diyerek ciddi bir katkı sağlamıştı. Belediye Başkanı bu tavrı ile Keşan kamuoyunu ve Yeni Mahalle halkını yok saymıştı.”
4 Nisan 2022 tarihinde Edirne İdare Mahkemesine Valiliğin ‘ÇED Gerekli değildir’ kararının ‘yürütmesinin durdurulması ve iptali’ne yönelik dava açtıklarını hatırlatan Saliha Kafalı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Dava açıldıktan sonra bile taş alımı hoyratça devam ettirildi. Bu süre zarfında BOTAŞ proje tanıtım dosyasındaki hiç bir taahhüdüne uymadı. Mahkeme konuyu incelemek üzere 7 kişilik bir bilirkişi heyeti atamıştı. Keşif, 20.09.2022 tarihinde gerçekleştirildi. Bilirkişi heyetinin keşif sonrası düzenledikleri rapor bizim lehimizeydi. Rapor kesinleşince mahkeme duruşmanın 26.04.2023 tarihinde yapılacağını bize avukatımız aracılığı ile duyurdu. Bizler de tüm davacılarımızla birlikte duruşmaya katılmak için Keşan Belediyesi’nden araç talebinde bulunduk. Sayın başkan bize uydurma bahanelerle araç vermedi. Şaşırdık mı, tabii ki hayır. FSRU’da olduğu gibi bu konuda da halkının yanında durmadı. BOTAŞ’a destek vermeye devam etti. Tüm süreç boyunca bizi haksız çıkarmak için elinden geleni yaptı. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ederiz (!) Bizim yanımızda durmadı olsun, yine de sonuç bizim lehimize, haklıdan yana oldu. Adalete güvenimiz tamdı. Bu konuda yanılmadık.
FSRU’da olduğu gibi taş ocakları mücadelesinin her aşamasında Keşan halkı tarafımızca bilgilendirildi. Ancak, hepimizi ilgilendiren bu konuya arzuladığımız anlamda geniş katılımlarla sahip çıkıldığını ne yazık ki, söyleyemiyoruz. Sayıca azda olsalar bir kısım mahalleli Sayın Helvacıoğlu’nun ‘boşuna uğraşıyorlar’ sözünü dinlediler. Yapamaz, olmaz diyenlere inat, çok yorulduk, çok koşturduk ama başardık. Arzuladığımız geniş katılımlı desteği almış olamasak da bu başarı hepimizin. Bizde bu sonucu tüm Keşan halkına armağan ediyoruz. Bu süreçte maddi ve manevi olarak yanımızda olan özellikle birçok iş insanımıza ve tüm destekçilerimize, Avukatımız Sayın Bülent Kaçar’a, bu başarıda katkılarını yadsıyamayacağımız sayın basınımıza ve haklıdan yana karar veren mahkeme heyetine teşekkürü bir borç biliriz. Hayatta yılgınlığa düşenlerin, teslim olanların değil, mücadele edenlerin kazandığını bir kez daha yaşayarak görmüş oluyoruz.”
Kaçar: “Halkın can güvenliğini, huzurunu ve sağlığını tehlikeye atanlara dur denilmiştir”
Kafalı’nın ardından sonra söz alarak, Yeni Mahalle’de terk edilmiş taş ocağını kaçak olarak faaliyete geçirmesiyle ilgili açılan davayla ilgili bilgilendirmede bulunan sonra Avukat Bülent Kaçar; “Halkın şikayetlerine rağmen Edirne Valiliğince verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir.’ kararını Edirne İdare Mahkemesi Keşanlı ve Yeni Mahalleli insanların ve davacıların itirazlarını kabul ederek iptal etti. Tüm Keşan halkının can güvenliğini aylarca tehlikeye atan, halkın huzurunu ve sağlığını tehlikeye atanlara hukuk bir kez daha ‘dur!’ demiştir. Yerel yönetimler ve idari makamlar, bu yargı kararlarından dolayı öz eleştiri ve ders çıkaracaklar mı bilmiyoruz. Davamızdaki birçok hukuksuzluk ve talebimiz, Edirne İdare Mahkemesince haklı görülmüş ve kaçak, ruhsatsız taş ocağı faaliyetinin halka rağmen gerçekleştirilmesini bir çok açıdan da, iptal kararına gerekçe olarak yazmıştır. Söz konusu proje sahasından Saros FSRU Gemi İskelesine malzeme taşınması sırasında, toz emisyonu ve trafik yüküyle ilgili kapsamlı çalışma yapılmadığından proje alanının yerleşim yerlerine yakınlığı sebebiyle oluşturduğu ses seviyesinin çevresindeki insanları olumsuz etkilemesinden, çevrede tarım arazileri ve tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilenmesinden su kaynaklarına verilecek zararlara bir çok açıdan bu hukuksuzluk ve Edirne Valiliğince verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir.’ kararının bilimsel esaslara, mevzuata aykırılığı tespit edilmiştir. Edirne İdare Mahkemesi heyeti oy birliğiyle karar verdi. Halkın itirazları hukuk ve yargı önünde haklı bulunmuştur. Keşan halkına hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.
Açıklamaların ardından Kent Konseyi bileşenleri ve çevre gönüllüleri, mahkemenin verdiği kararı müzik eşliğinde eğlenerek kutladı.