Haberler

Durgut, “Geleceğin enerjisi yenilenebilir enerji olacak”

Keşan Kaymakamlığı, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Keşan TB (Ticaret Borsası), Tekirdağ NKÜ (Namık Kemal Üniversitesi), NKÜ Teknopark, Keşan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Paneli” konulu panel düzenlendi. Panelde, gelecekte tükenecek olan fosil yakıtların yerini yenilenebilir ve çevre dostu olan yenilenebilir enerji kaynakları anlatıldı.

Panelde sunum yapan Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde Avrupa Birliği Proje Koordinatörü ve Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği’nde doktorasına devam eden Akademisyen Figen Taşçı Durgut, panel ile ilgili bilgiler vererek günümüzde ve gelecekte yenilebilir enerji kaynaklarını anlattı.

Geleceğin enerjisinin yenilenebilir enerji kaynakları olduğuna vurgu yapan Durgut şunları söyledi: “Şu anda tükettiğimiz fosil enerji kaynakları bilime göre 50-100 yıl arasında tükenmek üzere. Biz bundan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil kaynaklar olduğuna inanıyoruz ve bununla ilgili araştırmalar yapıyoruz. Geleceğin enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları olacak, çünkü sadece fosil yakıtlardan elde edilecek enerjiye eş değer olarak, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, biyokülte enerjisi, hidrolik, hidrojen, dalga ve nükleer enerji bu kaynaklar içinde sayabileceğimiz türlerden bazıları ve bunlar çok ciddi bir enerji miktarına sahip.”

Türkiye genelinde de güneş ve rüzgar enerjisinin kullanılmakta olduğunu dile getiren  Durgut, 1980’li yıllarda başlayan çalışmalara teknik ekipman ve iş gücü yetersizliği sebebiyle ara verildiğini ancak günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başladığını belirtirken tarımda da üreticilerin kendi kaynaklarını kendilerinin üretmeye başladıklarını belirterek, “Tarımda genellikle hibrit sistemler önemlidir, güneş panelleri var, elektrikli çitler var, su pompalarının enerjisini de güneş ve rüzgar enerjisinden elde ediyoruz. Orta büyük ve küçük ölçekli çiftliklerde hibrit sistem kullanarak, elektrik enerjisinin büyük bir kısmını yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılayabiliyoruz. Biyogazın hem çiftlik tipi hem de ev tipi çalışmaları var. Bunlarla da çiftçiler kendi kaynaklarını kendileri üreterek maliyetten tasarruf edebiliyor.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu