Gündem

Dalış merkezleri konusunda ortak çözüm için İbrice’de bir araya geldiler

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü?nün, Mecidiye sahilinde bulunan İbrice Balıkçı Barınağı içerisinde uzun yıllardır hizmet veren dalış merkezlerine gönderdiği tebliğde Amaç dışı kullanım fiili oluşturdukları gerekçe gösterilerek, yapılarını kaldırarak, barınaktan 15 gün içerisinde ayrılmaları istenmiş, konu ile ilgili olarak Liman içinde faaliyet gösteren dalış merkezlerinin yetkilileri ise sosyal medyada ortak bir açıklama yayınlayarak, “change.org” adlı internet sitesinde, kararın durdurulması için “İbrice dalış turizmini kurtar” başlıklı imza kampanyası başlattıklarını duyurmuştu.
Kamuoyunda geniş yankı uyandıran durum üzerinde çözüm için toplanan Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, ESTAB, Mecidiye Köyü Muhtarlığı ve Mecidiye Su Ürünleri Kooperatifi ile dalış merkezi yetkilileri düzenledikleri basın toplantısı ile konuyu masaya yatırdı.

İbrice Limanı’nda gerçekleştirilen oturumda dalış merkezlerinin sezon sonuna kadar yerlerinde olacağı müjdesi verilirken; mevzuata uygun olmaması halinde uygulamaya geçirilecek ‘B Planı’ konuşuldu.

Toplantıda ilk olarak konuşan ve İbrice Limanı denildiğinde akıllara yapay resifler, dünyanın en büyük batık uçağı ve dalış turizminin akıllara geldiğini belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, bölgede sorunun çözüme kavuşturulması için tüm paydaşlar olarak bir araya geldiklerini belirterek süreci, “Geçen hafta Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Sınırlı Sorumlu Mecidiye Su Ürünleri Kooperatifi’ne gelen yazı ile buranın yasal sorumluluğu kooperatife ait olduğu ve alt kiracılara yasal olarak kiralanamayacağı, bununla birlikte; balıkçı barınağı içinde bulunan 5 dalış merkezinin işgalci durumunda olduğu ve 15 gün içinde bölgeden çıkmalarını belirten bir yazı geldi.” şeklinde anlattı. Sözlerine devam eden Helvacıoğlu, “Amaç burada dalış turizminin olmaması değil. Bunu çeşitli görüşmelerimizden sonra ESTAB, KTSO, Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi olarak bir aradayız. Valimiz de taraflar ile yaptığı toplantıda dalış turizminde sorun olmadığı sadece burada usule uygun bir yerleşim olmadığı yönünde hemfikir olduklarını; burası için bir çözüm olması gerektiğini belirtti.” dedi



Bundan sonra atılacak adımlarla ilgili konuşan Mustafa Helvacıoğlu, konuyla ilgili olarak ‘B Planı’ olduğunu da işaret ederek: “Dalış merkezleri ve kooperatifin burada usule uygun olarak anlaşmaları doğrultusunda, kendileri bu işe çözüm üretecekler. Eğer mevzuat bunu kabul etmiyorsa, Keşan Belediyesi olarak, dışarıdaki küçük ormanı ve 160 dönümlük mesire alanını kiralamak üzere Orman Bakanlığı’na başvuruda da bulunduk. Gerekirse modern bir dalış merkezi de yapabiliriz.” dedi ve burası için yapılan yatırımların nedensiz olmadığını ve paydaşlar olarak hep beraber çözüm bulma gayreti göstereceklerini kaydetti.


Konunun altında olumsuz bir durum aranmaması, durumun sadece ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiden ibaret olduğunu söyleyen Mustafa Helvacıoğlu‘nun ardından söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, oda olarak turizm için gerekenlerin yapılacağı ve turizme herkesin ihtiyacı olduğunu belirterek “Konu bize yansıdıktan sonra ilgili yerlerle bağlantıya geçtik. Bir an önce konunun çözülmesi yönünde çalışacağız, eğer mevcut yerinde olmazsa bölgeden ayrılmayacakları yeni yerlerinde daha modern bir tesis alanı kurulacağını belirtmek isteriz” dedi.
Sonrasında söz alan KTSO Yönetim Kurulu Üyesi Uğurcan Urgan da içinden geçtiğimiz dönemde turizmin ne kadar önemli olduğunun idrak edildiğini ve Mustafa Helvacıoğlu’nun da açıklamalarıyla sektörü rahatlattığını belirterek, “Dalış turizmi katma değer değil, başlı başına bir değerdir. Bölgemiz için çok gereklidir. İnşallah daha modern ve daha iyi bir şekilde bölgemize katkıda bulunur, emeği geçenlere teşekkür ederim” sözlerini kaydetti.



Urgan‘ın ardından sözü ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman aldı. Dalış merkezlerini İbrice’nin Prestiji olarak niteleyen Paçaman, “Geçtiğimiz yıllarda bölgede ESTAB’ın çok etaplı bir yapay resif projesi olmuştu ve son olarak da dünyanın en büyük uçak batığı ile de hem bölgemize, hem de ülkemize önemli bir değer kattı. Bu projeyi ayakta tutacak olan en önemli değer dalış merkezleridir. Dalış merkezlerinin de buradan uzaklaştırılamaması gerektiğini düşünüyoruz.” derken 5 dalış merkezinin de 15 gün içinde buradan çıkmaları gerektiğini belirten belgenin de üzücü olduğunu belirtti. Sürenin yetersiz olması sebebiyle dalış merkezlerinin gelecek rezervasyonları gönül rahatlığı ile kabul edemediklerini söyleyen Paçaman, “Dalış merkezleri ‘gelin’ diyemiyorlar. Rezervasyon veremiyorlar. Buradaki dalış merkezlerinin daha üst makamlardan gelecek kesin bilgiyle bilgilendirilmesi gerek.” dedi.



Paçaman’ın sözlerine ek olarak dalış merkezlerinin bu sene sonuna kadar burada kalacaklarını belirten Mustafa Helvacıoğlu da “Dalış merkezleri bu sene burada, yerinde kalmaları için mücadele edilecek; yerinde kalamıyorlarsa, B Planı oluşturacak. Dalış turizmini olumsuz etkileyecek bir şey olmayacak” derken durumun dalış turizmini daha da ileriye taşıyacağını, “Dalış turizmi için uçakları var, derme çatma bu yerlerde tuvalet yok, çalı dibine tuvaletlerini yapıyorlar. Böyle bir turizm mi olur? Tüm bileşenler olarak çaba sarfedeceğiz. Çözüm olana kadar da buradalar.” sözlerini kaydetti.


Tekrar sözlerine devam eden Paçaman bu kez, İbrice Limanı‘nın geleceği ile ilgili soru işaretleri olduğunu belirterek “Alternatiflerimiz var ama; burada tek unsur dalış merkezleri değil. Burada Mecidiye Muhtarlığı ve Kooperatifi ile birlikte konsorsiyum gerekie kurulmalı. Resiflerin tek amacı dalış değil, burada amatör balıkçılığının da geliştirilmesi. Burada İbrice’nin geleceği konuşuluyorsa, İbrice’deki unsurlar bir araya gelerek buranın geleceğini beraber konuşması gerekir” diyerek ortak akla dikkat çekti.


ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman’ın ardından sözü bu kez Mecidiye Köyü Muhtarı Ali Balaban aldı. Uzun süredir bölgenin akibetinin ne olacağını düşündüklerini belirten Balaban, “Burası Mecidiye Köyü sınırları içinde kalan bir balıkçı barınağı. 1 Ocak’tan sonra çıkan yeni yasa ile de burası Su Ürünleri Kooperatifi’ne kayıtsız şartsız olarak bağlandı. Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’de buradaki unsurları kaldırmamızı istedi. Balıkçı arkadaşlarımız da dalış merkezleriyle ilgili bir sorunları olmadıklarını belirterek, kenara atılmaması gerektiğini söylediler; ama bu merkezler yokken balıkçılar burada vardı bu yüzden öncelikle balıkçı arkadaşlarımızın menfaatlerini korumak zorundayız. Ama çatışacak bir durum da kalmadı. Bize düşen maddi ve manevi üzerimize düşen ne varsa yanınızdayız. Bir balıkçımızın pervanesi düşüyor, ağ sarıyor. Dalgıç arkadaşlarımız bize çok faydası oluyor. Kooperatif ve dalış kulüpleri arsında hiçbir sorun yok. Mevzuat problemi var sadece. Dalış turizmini geliştirmek istiyorsak balıkçı barınağı bize yetmez” şeklinde ifadelerde bulundu.



Balaban’ın ardından konuşan Mecidiye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Saim Gürsel de bu zamana kadar dalış merkezleri ile sorunları olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını düşündüklerini belirterek şu şekilde konuştu: “Fakat mevzuat çerçevesinde sorun çözümlenene kadar kalmalarında sıkıntı yok; ama belediyenin hazırlayacağı dışarıdaki alan hayata geçirilirse çok iyi olur. Bu proje bizim için de çok iyi. Onlar için de çok iyi olacak. Buradan çıksalar dahi yine kayıklarıyla buraya gelecekler, onları engelleyecek halimiz yok.” dedi.



Son olarak İbrice Limanı’ndaki dalış merkezleri adına konuşan Ahmet Yumurtacı da bölgede kalmaktan yana mutlu olduklarını dile getirerek, “Bize bir kağıt ulaştı, sadece çıkın dendi. Biz de ne olacağını bilmediğimizden girişimlerde bulunduk. Sayın Helvacıoğlu tebligat geldiğinden beri bizimle görüştü. Burası Tüm Türkiye’ye dünyaya hitap ediyor. Bu liman dışında bir yere yerleşirsek, dalış noktalarına ulaşımımız elverişsiz hale geliyor. Bizim bu bölgede bulunmamız gerekiyor. Biz söz aldık, sezon sonuna kadar da buradayız, kimse huzursuz olmasın. Herkese teşekkür ediyorum. Buradayız.”şeklinde konuştu.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu