COVID-19’un en önemli savaşanı, güçlü bağışıklık sistemi
Dünya üzerinde 118 ülkeye yayılıp Dünya Sağlık Örgütü tarafından Küresel Pandemi olarak ilan edilen coronavirüs (COVID-19) hakkında bilinmesi gereken ve hayati önem taşıyan bilgileri Özel Keşan Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Komitesi Başkanı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Haydar Yıldırım anlattı.
Coronavirüsten korunmak için yapılması gereken en önemli şeyin kişisel hijyen kurallarına uymak ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini belirten Yıldırım, sağlıklı beslenme ve spor ile vücut direncinin yükseltilebileceğinin altını özellikle çizdi. Yıldırım, “Coronavirüs, aslında hayvanlarda hastalık yapan bir virüstür. COVID-19, hayvanlarda genom değiştirerek insanlara geçti. Yarasa ve deniz ürünlerinden insanlara geçtiği biliniyor. Bunun bir başka versiyonu da SARS ve MERS’tir. Asya ve Avrupa’da görülmesinin ardından Amerika’ya da geçti sonrasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından da pandemi olarak ilan edildi.” dedi.
Coronavirüsün aslında dayanıklı bir virüs türü olmadığını belirten Yıldırım, alınacak önlemleri şu şekilde ifade etti: “Virüs dış ortamda uzun süre yaşamaz, güneşte ve temiz havada kısa ömürlüdür. Kişinin solunum yollarına bulaştırmasıyla bulaşır ve öyle hayatta kalır. Kişiye düşen hijyene dikkat etmektir bu konuda, temas halinde sabunla yıkamak yeterli oluyor aslında. Alkollü mendiller ile dezenfekte edilebilir. Alkol bu konuda virüsün inaktif olmasını sağlar. Orta halli bir maskeden de solunum yoluna geçmez, maskeler bu konuda yardımcı olur. Düzenli spor ve düzenli beslenmek de çok önemli çünkü vücudumuzu ne kadar dinç tutarsak, virüsten o kadar kolay korunabiliriz”
Peki coronavirüs için teşhis ve tanı nasıl oluyor? Konu hakkında açıklama yapan Yıldırım bunun için iki türlü yol olduğunu söyledi. Yıldırım, “Klinik ve laboratuvar ortamında tanı koyabiliyoruz. Bizim şu anda yaptığımız şey klinik olarak tanı koymak. Semptomları inceleyerek tahmini tanı koyuyoruz. Kesin tanı ileri merkezlerde koyulabiliyor. Salgı veya kan örnekleri ile genomu tanımlayabiliyoruz. Ayrıca daha basit kart testleri ile tanı koyabiliyoruz.” dedi.