
İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, gündemde yer alan 500 liralık banknot ve 5 liralık demir paraların basılıp piyasada dolaşıma sürüleceği iddiaları hakkında konuştu. Dilden dile konuşulan iddiaların, enflasyonun boyutlarını gözler önüne serdiğini belirten Çakırlar, “Geldikleri zaman sildikleri sıfırların artık bir önemi kalmadı.” dedi.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, 500 TL’lik yeni banknotlar ve 5 TL madeni paralar için hazırlıkların başladığını iddia etmiş, dolaşımdaki paraların yetersiz kalması nedeniyle de yeni banknotların basılacağı iddiaları gündemde geniş yer tutmuştu.
“200’er liralık banknotlar cüzdanlara sığmayacak”
Konu hakkında görüş belirten İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, bir ülkenin banknot rakamlarındaki sayıların büyüklüğü o ülkenin enflasyonun göstergesi olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Bir ülkenin banknot rakamları ne kadar büyüyorsa o ülke enflasyonun da o kadar yüksek olduğunun işaretidir. Hatırlayacağımız gibi onlar iktidara geldiklerinde sıfırları silerek yeni Türk lirası olmuştu. Şimdi ne oldu da o eski günlere dönüyoruz. Eğer 500 veya bin liralık barkotlar basacaklarsa enflasyonun ne boyutlarda olduğu ortada. Benim çocukluğumda 500 ve bin lirayı bulmak mümkün değildi. Rahmetli dedem “oğlum bak bu 500 lira parayı bir daha hiç göremezsin” demişti. O zamanlarda piyasalarda dolaşmaz ve tedavülde bile neredeyse yoktu. Çok kıymetli bir paraydı. Demek ki artık 200 liralık banknotlar da çare olmuyor. Çünkü 200’er liralık banknotlar cüzdanlara sığmayacak.”
“Paranın adı var ama kendisi yok”
“Adamlar uçacağız, kaçacağız derken boşa dememişler. Neler uçuyor? Rakamlar büyümeye başladı. 5 lira, 10 lira, 20 lira 50 lira ve 100 lira kağıt banknotlar vardı. Daha sonra 200 liralık banknotlar çıktı. Şuanda 6 adet olan banknot sayısını 7’ye çıkaracaklar veya 5 liranın artık bir değeri kalmadı deyip demir paraya çevirecekler. Acaba o 5 lira demir paranın maliyeti kendi değerinden daha mı az yada daha mı çok olacak. onların beğenmediği hükümetler döneminde ortası delikli 2,5 kuruş vardı. Bunlar zamanında çıkardıkları 1 kuruş demir paranın maliyeti değerinde daha çok pahalıydı. Şu an o paranın adı var ama kendisi yok. bunlar enflasyonun ne boyutlarda olduğunun açık ve net göstergesidir. Rakamlara baktığınız zaman TÜİK enflasyonu yüzde 61 civarında açıklarken, bağımsız olan kuruluşlar ise yüzde 140’ın üzerinde açıkladı. Hayata baktığımız zaman bağımsız olan kuruluşların açıkladığı rakamlar daha doğru. Geldikleri zaman sildikleri sıfırların artık bir önemi kalmadı.” İfadelerini kullandı.