Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş’a gerçekleştirdiği ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu yıl buğday için yüzde 5’lik artışla yaklaşık 21 milyon ton rekolte beklendiğini belirten Kirişçi, “Bu 21 milyon tonluk buğday, Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması noktasında gerçekten yeterli durumda.” dedi.
Kirişçi, buğday alım fiyatında üretim maliyeti ile üreticinin refah payının etkili olacağını bildirdi.
Buğdayda fiyat ne zaman açıklanacak?
Her zaman olduğu gibi üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini anlatan Kirişci, buğday fiyatlarının ne zaman açıklanacağı konusunda, “Bu yıl da oturup hesaplamalarımızı yapacağız. Bizler için üreticinin üretim maliyetleri ve refah seviyesi bu anlamda önemli olacak.” dedi.
“Piyasa şartlarını dikkate alacağız”
Kirişçi, buğday fiyatlarının belirlenmesi ve açıklanması konusunda şunları söyledi:
“Gerek Toprak Mahsulleri Ofisimizin gerekse özel sektöre ait lisanslı depolarımızın tamamı üreticilerimiz isterse ürünlerini hasat edip ürünlerini bu depolarda muhafaza edebilirler.
Biz fiyat açıkladığımızda kendi tercihlerini hayata geçirebilirler. Yani Toprak Mahsulleri Ofisi olarak fiyatları açıkladığımızda üretici kendi kararını verecek, depolardaki ürünlerini satmış olacak.
Geçtiğimiz yılı örnek alacak olursak, 2022 yılı fiyatımızı 5 Haziran’da açıkladık. Bu yıl da piyasa şartlarını ve mevsimsel şartlarını da dikkate alarak inşallah gerektiğinde, gerekli zamanı, gereken fiyatı açıklıyor olacağız.
Türkiye’de maalesef siyaset kurumunun tarım sektöründe manipülatif yaklaşımı var, rasyonel ve gerçekçi olmayan, siyasi emellere göre şekillendirilmek istenen bir tarım sektörü oldu. Geçmişte bunların çok uygulamalarını gördük. Ama 21 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde hamdolsun her karar, adım, bilimsel, piyasa şartları, çiftçinin refahı, üretim maliyetleri ve aynı zamanda tüketiciyi koruyup kollayan bir yapıdadır. Fiyatlarımızı da buna göre belirledik. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. 2022 yılında, bir önceki yıl 2250 lira olan buğdayı, 7 bin 450 liraya almıştık. 7 bin 450 liranın bin liralık kısmı Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim edilen ürünler içindi. Piyasada da 6 bin 450 lirada buğday işlem görmüştü. Bu yıl da oturup bu hesaplamaları yapacağız. Bizler için üreticinin üretim maliyetleri ve refah seviyesi bu anlamda önemli olacak. Piyasa şartlarını da dikkate alacağız.”