BOTAŞ yetkilileri, Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasındaki alana yapılan Likit Doğalgaz Taşıma Yükleme Limanı (FSRU) inşaatından denize siyah renkli atık döküldüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, olayın proje kapsamında deniz tabanına yapılan işlem esnasında deniz kumunun basınçla yüzeye çıkmasından ibaret olduğunu kaydetti.
BOTAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, Saros Körfezi kıyısına yapılan FSRU limanı inşaatında çekilen videonun bazı yayın organlarınca ‘denize zift akıtılıyor’ şeklinde aktarıldığı ifade edilerek, iddiaların gerçek olmadığı ve kurumun birtakım haber ve yayınlarla hedef gösterildiği kaydedildi.
Açıklamada, BOTAŞ’ın, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayan, stratejik öneme sahip bir kamu kuruluşu olduğu belirtilerek, “Dünya devletlerinin güçlerini enerji kaynakları üzerinden konumlandırmaya çalıştıkları günümüzde Kuruluşumuz, öncelikle halkımıza kesintisiz enerji ulaştırmak ve nihai olarak ülkemizi önemli bir enerji merkezi haline getirmek için faaliyet göstermektedir. BOTAŞ’ın misyonu, bir taraftan uluslararası kalite standartları çerçevesinde verimlilik, bilgi birikimi ve yüksek teknoloji kullanımıyla rekabet avantajı yaratmak, diğer taraftan kurumsallaşmış yapısı ile ulusal ve uluslararası pazarlara enerji sunmaktır. Bunun için tesislerimizde binlerce çalışanımız, gecesini gündüzüne katarak emek sarf etmektedir. Bu alın teri sayesinde yurdumuzda evlerin, fabrikaların, elektrik santrallerinin enerjileri kesintisiz olarak sağlanmaktadır. BOTAŞ’ın stratejik önemi, dünya enerji rekabetinde ülkemizi öne geçiren ulusal ve uluslararası yatırımlarından kaynaklanmaktadır” denildi.
Kuruluşun, tüm faaliyetlerinde çevreye ve insana saygı duyduğu ifade edilerek, “Nitekim kuruluşumuz, dünya çapında en başarılı çevre projelerinin belirlendiği Londra merkezli The Green Organisation tarafından düzenlenen ‘Yeşil dünya ödülleri’nde, 500 başvuru arasından seçilerek ‘2020 Yılı Yeşil Dünya Elçisi’ olarak alkışlanmıştır. Ülkemiz için çalışırken çevreyi de koruyan BOTAŞ, son zamanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde maksatlı olduğu aşikâr birtakım haber ve yayınlarla hedef gösterilmektedir. Sosyal medyada ve bazı yayın organlarında yer verilen, yapımı devam eden bir projemizdeki faaliyet sırasında çevre hassasiyetine aykırı davranıldığını iddia eden bir haber, maksatlı olarak üretilmiş ve gerçek alenen çarpıtılmıştır. İlgili gerçekdışı habere konu edilen, stratejik olarak önemi yüksek projelerimizden Saros FSRU projesidir. Bu projenin bir benzeri, Saros Körfezi’ne çok yakın bir mesafede Yunanistan sınırları içerisinde Avrupa Birliği tarafından desteklenerek yürütülmektedir. Saros FSRU projesi öncelikle Marmara Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’nin enerji arzına katkı sağlayacaktır. Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda bu denli hayati öneme sahip ve enerji rekabetinde ülkemizin elini güçlendirecek bu projenin, halkımıza doğru bir şekilde anlatılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Haberlere konu videonun maksatlı olarak gerçekdışı anlamıyla sunulduğunun kaydedildiği açıklamada, “Zira yayın organlarınca ‘denize zift akıtılıyor’ şeklinde aktarılan olay, proje kapsamında deniz tabanına yapılan işlem esnasında deniz kumunun basınçla yüzeye çıkmasından ibarettir. Bu işlem sırasında yalnızca basınçlı deniz suyu kullanılmakta olup hiçbir katkı maddesine yer verilmemektedir. Çevre bilinci konusunda kuruluşumuzla aynı hassasiyeti taşıyan vatandaşlarımızın, bu ve bunun gibi maksatlı, örgütlü ve çıkar grupları tarafından manipüle edilen girişimler konusunda da hassasiyet göstereceklerine inancımız tamdır” denildi.