Genel

Batı Koleji ve NESAR işbirliğinde afet bilinci eğitimi

Keşan Batı Özel Eğitim Kurumları, Kahramanmaraş’ta yaşanan acıların tekrarlanmaması ve deprem gerçeğine karşı bilinçlendirmek amacıyla öğrencilerine temel afet eğitimi semineri düzenledi. NESAR ekiplerince verilen seminerde alınacak küçük adımların büyük zararları önleyebileceği anlatıldı. Seminerinde, bireysel afet bilincini geliştirmek, alınan önlemlerle afet riskinin azaltılabileceği bilgisini yaygınlaştırmak, bireyleri afete hazırlık için gerekli adımları atmak üzere cesaretlendirmek konularında katılımcılar bilgilendirildi.

“Ne yapılacağını gençlere anlatmamız gerekiyor”

Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer öncesi konuşan Batı Koleji Anadolu Lisesi Kurucu Müdürü Mahmut Kaymaz, yaşanılan acılı tabloya karşı bilinç kazandırarak tekrarlanmaması adına adım attıklarını söyledi. Depremde ablası, eniştesi ve yeğenini kaybeden Kaymaz, “6 Şubat Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinde hepimizi hayalleri ve umutları yıkıldı. Bunu en canlı yaşayan biri olarak, orada gördüğüm çaresizliği ve umutsuzluğu bir kez daha başka bir felakette yaşamamak adına öncelikle okulumuz öğrencilerine NESAR ile Hüseyin Deniz hocamız eşliğinde temel afet eğitimi vereceğiz.” diyerek şöyle konuştu: “Dua etmenin tabii ki önemi var; ama en az onun kadar da bilinçlenmenin önemi var. Bu bilinci öğrencilerimize aşılamamız lazım. Sadece deprem değil tüm felaketler için öncesi, sırasında ve sonrasında ne yapılacağını gençlere anlatmamız gerekiyor.”

“25 sonra dahi enkazlar var”

Deprem gerçeğinin farkında olunması gerekliliğinin altını çizen Kaymaz, “Burada bir fay hattı üzerindeyiz. Allah korusun demekle olmuyor, bir bugün bir deprem olduğunda ne yapmamız gerektiğini bilmememiz lazım; çünkü İpsala, Malkara, Tekirdağ olsun bize yardıma gelemeyecekler. Onların da enkazlar olacak. Keşke bunları konuşmasak da; ama maalesef gördük ki Düzce depreminden 25 sonra dahi enkazlar var ve arama-kurtarma ekiplerine ihtiyaç var. Ben tüm halkımızın bu eğitimleri almasını rica ediyorum. Hatta mümkünse, gönüllü arama-kurtarma ekibi olarak bir derneğe de başvurabilirler. Bununla ilgili kime başvuracağını bilmeyenler de bana bizzat ulaşabilirler, ben elimden gelen desteği sağlayabilirim.” diye konuştu.

“En iyi şekilde iş yapmak için çalışmanız gerekiyor”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mahmut Kaymaz, burada katılımcılara duygu yüklü bir konuşma yaparak, “Depremden sonra kardeşim aradı, ‘Çok sallandık, merak etme, annemlerle görüştüm; ama ablamlara ulaşamıyorum’ dedi. Annemler konuşmamızdan 10 dakika sonra ablamın evine gittiler. Artık ev diye bir şey yoktu. Onların o çaresizliğini gördüm. Eşimle birlikte yola çıktık. Biz Ankara’dayken ikinci deprem oldu. Ben herkese söz vermeme rağmen ömrü hayatında hiç gitmeyeceğim kadar hızlı gittim. Binayı gördüm yıkıldım. Annem babamı gördüm, hayatımda hiç böyle bana sarılamamıştı. Binaya baktım, karanlık. Işık yok, görülecek hiçbir şey yoktu. İki gün boyunca seslendim, benim sesim çıkmadı. Arama-kurtarma ekipleri geldiler, pazartesi günü biz oraya geçene kadar kepçeler sıyırma işlemi yaptı. En yanlış iş birinci gün yapıldı. Sonrasında vinçlerle kaldırmaya karar verildi. Hüseyin abi ve ekibi geldi, ‘Çıkarmadan gitmeyeceğim’ diyerek bana söz verdi. Öncelikle Ebru kardeşimizi kurtardılar. Perşembe günü eniştem ve Öykü’nün cansız bedenini aldık. Cuma günü de ablamı ben çıkardım. Bunları sizin canınızı acıtmak için anlatmıyorum. Çaresizliğimi anlatıyorum. Ben hiç bu kadar çaresiz olmamıştım. Öncelikle öğrenci olarak öğrenciliğinizi en iyi şekilde yapmanız gerekiyor. En çok parayı kazanmak için değil, en iyi şekilde iş yapmak için çalışmanız gerekiyor.” dedi. Kaymaz’ın sözlerini dinleyen katılımcılar ise göz yaşlarına hakim olamadı.

“Ülkemiz deprem kuşağında bir ülke ve biz buna göre önlemlerimizi almalıyız”

Seminerde konuşmacı olarak katılan ve katılımcılara afetlerle ilgili farkındalık kazandıran NESAR Ulusal Acil Durum Arama Ve Kurtarma Derneği Başkanı Hüseyin Deniz Er ise, “İlk okul öğrencilerinden ailelere kadar herkesin bilmesi gereken afet ve acil durum ile ilgili bilgileri anlatıyoruz. Afet öncesi, sırasında ve sonrasında ne yapacağız bunları bilmemiz gerekiyor. Ülkemiz deprem kuşağında bir ülke ve biz buna göre önlemlerimizi almalıyız. Önce yapısal önlemler almalıyız. Bunun devamında da eşyaların sabitlenmesi ve güvenilir hale getirilmesi gerekiyor. Sonrasında da deprem sırasında yapılacakları bilmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu