Başaran, suda oluşan kokuya dair iddialara karşılık raporları gösterdi
Keşan’da şebeke suyunda bir süre önce oluşan kötü kokuların sebebi ile ilgili olarak Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon işleri müdürü Erhan Başaran konuştu. Sosyal mecralarda ‘lağım karıştı’ yorumları yapılan sorunla ilgili açıklama yapan Başaran, su kaynaklarının her gün denetlendiğini belirterek ilgili günün raporunu delil gösterdi. “Suyumuz güvenlidir.” açıklamasında bulunan Başaran, “Kimsenin elinde her hangi bir analiz sonucu olmadan böyle bir suçlama yapıp halkı galeyana getirmesin” dedi.
Keşan’da yaklaşık 2 hafta önce musluk sularından kötü kokuların geldiği şikayeti vatandaşlar tarafından bildirilmiş ve bir çok mahallede aynı durum yanı günlerde tekrarlanmıştı. Beyaz Masa’ya da iletilen sorun daha sonra sosyal medyaya taşınırken, şehir şebeke suyunu kullananların hastalandığı ileri sürülmüştü.
Yine sosyal medyada sorunun sebebi olarak şebeke suyuna lağımın karışması olduğu iddia edilirken, ortaya atılan başka fikirlere göre de tarım ilaçları su kaynaklarına sızmış olduğu söylenmişti. Kokunun duyulduğu günün devamında yayılan bu söylentiler üzerine Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran açıklama yaptı. Sosyal medyada yayılmaya devam eden iddiaların asılsız, şebeke suyuna bağlı rahatsızlıklar sonrası sağlık sorunları sebebiyle hastaneye gidildiği söylentilerinin ise gerçeği yansıtmadığını belirten Başaran, şikayetlerin oluştuğu günün su tahlil raporlarını yayınladı.
“Sürekli denetleniyoruz”
Keşan Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran, bir süre önce çeşmelerden akan suda meydana gelen kokuyla ilgili iddialara dair açıklamalarda bulunurken, özellikle sosyal medyada bu sorun nedeniyle sağlık sorunlarının yaşandığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bir süre önce bölgede etkili olan yağış ve fırtınaları işaret eden Başaran, Kadıköy Barajı’ndan tarımsal sulama yapılması için suyun salınmasından kaynaklandığını ifade ederken “Edirne Halk Sağlığı Laboratuvarı tarafından sürekli denetleniyoruz. Barajdan ve şehrin çeşitli mahallerinden her hafta numune alınıp, Edirne Halk Sağlığı Laboratuvarı’na gönderiliyor. Herhangi bir sıkıntı olduğunda bize hemen haber geliyor ve tekrar numune alınıp sorunun geçip geçmediğine bakılıyor. Hem iç denetim mekanizması oluşturuyoruz, hem de İl ve İlçe Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından da devamlı olarak takip edilen bir kurumuz. Fırtına ve sağanak yağış olduğu zaman barajlarda bir karışıklık oluyor. Bizim, Kadıköy Barajı’ndan su aldığımız hazne dip savak. Bunlarla ilgili koruma yöntemlerimiz var. Kimyager arkadaşımız her gün analiz alıyor. Suyun bir bulanıklık değeri var. Bulanıklık değeri istenenin üzerinde ise biz suyun giriş vanasını kısıyoruz ve tek pompalık su alarak suyu daha çok dinlendiriyoruz. Kimyasal madde oranlarını fazlalaştırarak suyu arıtıyoruz ve Kumdere’ye yoğunluk veriyoruz. Geçtiğimiz hafta yaşadığımız sıkıntıda Kadıköy Barajı’ndan tarımsal sulama yapıldı. Tarımsal sulamada kullanılan ana boru barajın altına döşeli. Kadıköy arıtma tesisine uzanan vanalar da bu borudan itibaren ayrılıyor. Bize haber vermeden vanayı açtıklarında bir anda gelen coşkulu su nedeniyle suda bulanıklık oluşturmuş. Biz Kadıköy Barajı Sulama Kooperatifi yetkililerine vanayı açacakları zaman bize haber vermelerini söylüyoruz. Bize haber vermeden suyu açtıkları için ciddi anlamda bulanıklık yaşandı. Dolayısıyla, durumdan geç haberimiz olduğu için su şehir şebekesine koku yaratacak şekilde geldi. Vatandaşlarımızda birkaç gün çeşitli şikâyetler geldi. Kadıköy Barajı’nda şehir depolarına giden terfi merkezimizden sürekli klorlama yapıyoruz. Klorlu suda mikrop barınamaz. O koku olduğu zaman da bizim suyumuzda klor vardı. Suda mikrop birikmediği için de insan sağlığına zararlı bir durum söz konusu değil. 1-2 gün yaşanan sorunu da atlattık. Ancak bazı yerlerde sorunun devam ettiği yönünde gelen şikayetlerin sebebi; uzun süre şehir dışına çıkan vatandaş evine gelip musluğu açmasıyla boruda kalan su olabilir. Böyle dorumlarda vatandaşlarımız, musluklarını birkaç dakika açık bıraktığında kokusuz suya kavuşacaktır.” dedi.
“İnsanların gönlü rahat olsun biz takipteyiz”
Sudan kaynaklandığı iddia edilen sağlık sorunlarıyla ilgili iddialar üzerine Keşan Devlet Hastanesi yetkilileri ile görüşme yaptığını dile getiren Başaran, şunları söyledi; “Öğrendiğime göre, yaz aylarında ishal, bulantı, kusma gibi etkileri olan rota virüsü kaynaklı problemler olabiliyormuş. Kesip buzdolabına koyulan karpuz bile o mikrobu barındırıyormuş. Elimizde veri olmadan bunu suya bağlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. İnsanların gönlü rahat olsun biz takipteyiz. Teknik arkadaşlarımızla arıtmamızı yapıyoruz. Kumdere’yi yaz ayalarında sürekli çalıştırıyoruz. Kadıköy Arıtma Tesisi’nden gelen su Kumdere’den gelen su ile karışıyor ve ortak bir şekilde şehre dağılıyor. Son zamanlarda farklı bir şikâyet duymadık. Bizim içme suyumuz gerçekten güvenilirdir. İçerisinde bir miktar alüminyum sülfat ve klor barındırdığı için insanlara içimi sert geliyor. İnsanların çoğu zaten hazır su içiyor. İşimizin ciddiyetinin bilincindeyiz. Koku problemi yaşandığında sürekli sorunun neyden kaynaklandığını öğrenmek için çalıştık. Tespit ettikten sonra da önlemlerimizi aldık. Ama şehrin şebekesi insanların damarları gibi. Bir kere o su bulaştığı zaman çıkması biraz alıyor. Dolayısıyla birkaç gün vatandaşlardan koku olduğu yönünde şikâyet aldık. İnsanlarımız rahat olsunlar. Suyumuz güvenlidir. Kimsenin elinde her hangi bir analiz sonucu olmadan böyle bir suçlama yapıp halkı galeyana getirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Vatandaşlarımız en ufak bir sorun olduğunda bizimle iletişime geçsin. Bizi aramaktan çekinmesinler. Hemen arkadaşlarımız şikâyet olan eve gidip oradan numune alıyor. Su konusu şehrin başka sıkıntılarına benzemiyor. Çok hayati bir durum.”