“Bahaneler eğitime engel olmamalı”
Devamsızlık yapan öğrencilerin ailelerine para cezası verilmesi konusunu, devamsızlık yapan öğrenci sayısının yüksek olduğu Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar değerlendirdi.
Kalfalar, çocuklarını okula istihdam sebebiyle göndermeyen aileler için, “Eğitimde bahaneye sığınılamaz” dedi.
Keşan’da okula devamsızlığın en çok görüldüğü yerlerden biri olan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde çocukların büyük bir bölümü okula gitmiyor. Sebep olarak velilerin istihdam için şehir dışına çıkmalarını işaret eden Kalfalar şunları söyledi; “Ben 5. dönem buradayım. 20 seneden beri bu devamsızlıklar söz konusu. Vatandaş <istihdam> diyor. Babam beni çobanlık yaparak büyüttü. Önemli olan burada velilerin ne yapıp edip <Ben çocuğumu okutacağım> demesi. İstihdama, bahanelere sığınmamamız lazım. Eğitimde bahanelere sığınılmaz.”
“OKULLAR BOŞ”
Okullarda öğrenci sayısının az olduğunu, birçok öğrencinin de okula gitmediğini belirten Kalfalar şunları dile getirdi; “TOKİ yapıldı. Devasa bir okul yapıldı. 4 tane anasınıfımız var. Bademlik’te iki tane anasınıfımız var. 25’er kişilik sınıfta 7 tane çocuk. İnönü’de 115 kişilik yer var, giden çocuklar 16 ve 26 kişi arasında. Nereden baksan 100 öğrenciden 20 tanesi okula devam etmiyor. Karakayıba çıkıyoruz”
“KAMU GÖREVLİLERİMİZ, OKULLARIMIZI NEDEN ZİYARET ETMİYOR?”
Okul sorunlarının muhtara aksetmemesi gerektiğini belirten Kalfalar, okulların yetkili kurumlar tarafından ziyaret edilmediğine dikkat çekerek; “Okullardaki sorunlar bana aittir. Okulda bir sorun varsa, benim yapabileceğim bir şey varsa o benim işimdir. Ama başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden olmak üzere, eğitimdeki eksikliklerin muhtarlığa taşmaması gerektiğine inanıyorum. Üstüne basa basa söylüyorum. Okullarımızda etkinlikler yapılıyor. Okullara gidiliyor. Peki bu okullar neden ziyaret edilmiyor?” dedi.
“OKULLARA KÖMÜRLERİMİZ HALA GELMEDİ”
Mahalle sınırlarında bulunan okullara henüz kömürlerin gelmediğini belirten Muhtar Kalfalar, “Yerinde tespit yapalım. Kasım ayının 12’si bugün. Daha kömürlerimiz gelmedi okullara. Neden yazın ihale edilmedi. Yazın ne yapıyor bu yetkililer? İyi ki havalar güzel gidiyor. Güzel gitmeseydi nasıl olacaktı bu iş?” şeklinde konuştu.
“İNÖNÜ’YE YATAKHANE VE YEMEKHANE”
İnönü İlkokulu’nun 1966 yılında inşa edildiğini belirten Bayram Ali Kalfalar, bu durumun depremsellik açısında risk taşıdığına işaret ederek şöyle konuştu; “Bu durumu yöneticilerimizle de paylaştık. İnönü’de kot farkından bir kat kazanıyoruz. Burayı yemekhane ve yatakhaneye çevirebiliriz. Dışarı iş için giden vatandaşların çocuklarını burada barındırabiliriz.”
Kalfalar, mahalleler ile ilgili konularda muhtarlar ile görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini de kaydetti.