“At Arabaları Triportöre Dönüşüyor” projesi ile ilgili merak edilenleri Onur Akay yanıtladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağladığı yüzde 50 hibe desteği ile Keşan Belediyesi tarafından 29 Aralık’ta hayata geçirilen 1 milyon 600 bin TL’lik “At Arabaları Triportöre Dönüşüyor” projesi kapsamında at arabacıları atlarını teslim etmiş ve yerine triportörlerini almışlardı.
Ülke genelinde büyük ilgi gören projeden memnun kaldıklarını belirten ‘Şimşekler’ ruhsat konusunda destek istediklerini dile getirdiler. Ruhsatları olmadığı için trafikte sorun yaşadıklarını belirten triportör sahipleri yetkililerden bilgi istedi.
Konu ile ilgili açıklamayı Keşan Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Aytaç Onur AKAY yaptı.
Ülke genelinde kapsamı dolayısıyla ilk olma özelliğini taşıyan projenin diğer belediyelere örnek olduğunu ve bilgi almak için başvurular geldiğini belirten Akay, “At arabalarının değişim projesi Türkiye’de ilk kez yapılan bir projedir. Bizden önce İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin faytonları kaldırması, Kilis Belediyesi’nin 2005’te yaptığı, 2012’de Gelibolu Belediyesi’nin At Arabalarını sonlandırması her birinde bizim yaptığımız gibi koşul takımlarının satın alınması vardı. Akabinde kişilerin ne iş yapacağı ile ilgili bir tasarruf yoktu. Bu anlamda proje Türkiye’de tek oldu ve sosyal gelişim anlamında da tüm ülkede örnek gösterilen bir proje. Projenin tamamlanması ile birlikte şu anda bizleri Türkiye’nin dört bir tarafından arıyorlar. Başkanımıza, bana ve kurumdaki diğer arkadaşlarımıza ulaşarak konuyla ilgili bilgi alıyorlar. Yakınımızda Kırklareli ve Uzunköprü olmak üzere Urfa’dan Ağrı’dan, Gümüşhane gibi birçok yerden konuyla ilgili bilgi talep ediliyor.” şeklinde konuştu.
Zorlu bir süreçten geçen projenin tamamlandığını belirterek sözlerine devam eden Akay, dönüşüm ile ilgili olarak şu ifadeleri dile getirdi:
“At arabaları kullanımı sona erdi”
“14 ay süren zor ve uzun bir süreç yaşandı. Artı ve eksileri, yaşanan aksaklıklar oldu ama sonuçta proje tamamlandı. 4 Haziran 2020 tarihli meclis toplantısında 2020’ye 74 no’lu kararla Keşan’da At Arabalarının kullanımı 31.12.2020 tarihi itibari ile sonlandırıldı. 2020’ye 75 no’lu meclis kararında da kullanımın sonlandırılması karşılığında araç alımı yaparak destek olma kararı aldık. 10.09.2020 tarihinde 2020’ye 161 sayılı meclis kararı ile de At Arabalarını triportörlere, motorlu taşıtlara dönüştürmeye başladık.”
“Yasal yükümlülükler vatandaşın kendisine ait”
“Keşan Küçük Motorlu Taşıyıcılar Derneği KÜMOD’u kurduk. Dernekle ilgili gerekli onayları aldık. 10 gün içerisinde At Arabası kullanıcılarını derneğimize kayıt etmeye başlayacağız. Mecliste at, ata arabası ve koşul takımlarının 20 bin liraya kadar satın alınması kararını aldık. Firma ile görüşerek servisin Keşan’da olması koşu ile anlaşmamızı yaptık. At arabalarının değişiminde aracın bedeli karşılığındaki miktarı vatandaşımıza ödedik. Vatandaşlarımızda firmaya ÖTV ve KDV’yi ödeyerek aracını teslim aldı. Aracın tescil edilmesi, plakanın çıkartılması gibi yasal yükümlülükler vatandaşın kendisine ait.”
“At arabaları sergilenecek”
“Veteriner İşleri Müdürlüğümüz vasıtasıyla vatandaşımızdan tek tek tutanak ile teslim aldığımız atları İstanbul’dan bize başvuran derneğe atların rehabilite ettikten sonra sahiplendirilmesi taahhüdü ile Keşan Belediyesi olarak hibe ettik. Trakya Üniversitesi Rektörü ve Burak İşçimen‘in fikirleri ile üniversitemiz at arabalarının daha iyi vaziyette olanlarını elden geçirerek boyayacaklar ve Kent Ormanı’nda, Millet Bahçesi’nde ve diğer park alanlarımızda görsel olarak değerlendireceğiz.”
“Ehliyet şartı”
“Araçları kullanmak için A2 motosiklet ehliyeti gerekli. 500 kilo taşıma kapasiteli araçlar. Gerekli şartları yerine getiren kullanıcılar için de sürücü kurslarımızla görüşerek gereken kolaylıkların sağlanmasında da yardımcı olduk.”