Alternatif olarak ekimine başladığını lavanta, geleneksel festival olma yolunda ilerliyor
Bursa’da sanayici olarak faaliyet gösteren Nevzat Aktepe emekliye ayrılma kararı verdi ve ardından Kavakköy’e yerleşti. Bölge çiftçiliği üzerinde yaptığı gözlemlerde mevcut ürünlerden kazancın yeteri kadar kazanç sağlanmadığını fark eden Aktepe, daha sonra alternatif ürünler ile ilgili düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaştı.
O günleri “Onlara lavantayı önerdim. Fakat köylüler olarak yeniliğe açık değiliz, cesaretimiz yok. 3 yıl önce buradan Edirne’deki lavanta günleri için otobüs kaldırdım. Orada ürün ile ilgili inceleme yapan bazı çiftçilerimizle lavanta yetiştirmeye başladık. Bulgaristan’dan temin ettiğim fideleri diktik. 2020 yılında Kavakköy’de ilk olarak 220 dönüm lavanta ektik. Bir sonraki yılla birlikte bu alan 500 dönüme kadar çıktı.” sözleriyle anlatan Aktepe, Lavantanın geniş bir ürün yelpazesi olduğunu söyleyerek “Lavantanın balı çok güzel oluyor, koyduğunuz arı kovanlarından güzel bal alınıyor ve Türkiye’de bu bal yeteri kadar yetişmiyor. Yurt dışından çok da büyük bir talep var. ” şeklinde konuştu.
Aktepe ve akadaşlarının çıktığı yolculuk şimdi ise geleneksel bir festival olma yolunda ilerliyor. Kavakköy Ekolojik Turizm Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 1. Lavanta Tarla Günleri Şenlikleri büyük ilgi görüyor.
Kavakköy’de, 25 Haziran 2021 tarihinde başlayan ve 5 Temmuz 2021 tarihine kadar sürecek olan 1. Lavanta Tarla Günleri Şenlikleri özellikle tatilcilerden büyük ilgi görüyor. Kavakköy Ekolojik Turizm Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen şenlikler, Dernek Başkanı Nevzat Aktepe’nin lavanta ekili tarlasında gerçekleştiriliyor.
Tarla günlerinin başladığı ilk günden bu yana yüz binlerce kişinin fotoğraf çektirmek için uğradığı Kavakköy girişindeki tarlaya gelenlerden biri olan Seda Gündüz, lavanta tarlasına girerken ilk olarak kokusundan ve görüntüsünden çok etkilendiğini dile getirerek, “İlk defa bir lavanta tarlasını tecrübe ettik. Keşke etrafımızda daha fazla lavanta tarlası olsa. Umarım bir sonraki sene daha farklı ve genişletilmiş olarak görürüz.” dedi.
Son yıllarda yaygınlaşan lavantacılık faaliyetleri için çok para kazanmaya alışmış kişilerin iyi getirileri sebebiyle lavanta ekimine girdiklerini ifade eden Aktepe, tarlada işlerin düşünülen kadar kolay olmadığını belirterek, “Sadece yüzeysel düşünüldü. Ekip, yıl bekledikten sonra yağını alırın planlaması yaptılar; ama ürüne bakmak lazım. 2 yol otla mücadele gerekiyor. El emekçiliği gerekiyor. Ekenler de, tarlalarını ekip bıraktılar sonra geri geldiklerinde lavanta yoktu. Bu da kötü bir reklam oldu, arkadaşlarımızın da gözü korktu. Bununla ilgili olarak yeni bir ekim yöntemi uyguluyorum, ayrıca lavanta ekmek isteyenler için de 4 dönümlük bir uygulama alanı kuracağız” şeklinde konuştu.