Haberler

Aksal, lisanslı deponun üretici açısından avantajlarının altını çizdi

AK Parti MKYK Üyesi ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal ürün alımları 1 Temmuz itibariyle başlayan Lisanslı Depoyu ziyaret etti, burada ürünlerini getiren üreticilerle konuşan Aksal, “Lisanslı depoyu hep anlatıyoruz ama biraz eksik anlatmışız” diyerek lisanslı deponun avantajlarını ve bunlardan nasıl yararlanacaklarını anlattı.

“Herkes burası için gecesini gündüzüne kattı”

Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklığında kurulan LİDAŞ (Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. ve Tic. A.Ş.) Keşan Şubesi’ ziyaret ederek incelemelerde bulunan Fatma Aksal; başlayan hasat sezonu için üreticiye hayırlı olsun dedikten sonra, şu ifadeleri dile getirdi: “Bölgenin, Trakya’nın en büyük lisanlı deposunu Keşan’da yaptık. Bu yıl itibariyle 90 bin ton ürün alma kapasitesine sahip. Yani bütün bölgeye hitap ediyor. Her zaman söylüyorum ben lisanlı depoya çok inananlardanım. Necmi Kaymaz başkanım da biliyor sürekli takip ettik. İşte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Hisarcıklıoğlu, ve belediyemiz destek verdi. Borsamız, ticaret odamız tüm paydaşlarıyla herkes gecesini gündüzüne kattı.”

“Lisanslı depoyu hep anlatıyoruz ama biraz eksik anlatmışız”

Üreticilerle konuşmaları sırasında onların fikirlerini anlan Aksal izlenimleriyle ilgili olarak “Lisanslı depoyu hep anlatıyoruz ama biraz eksik anlatmışız.” diyen Aksal şöyle konuştu: “Az önce gezerken siz de gördünüz. Hepimiz daha fazla anlatmamız lazım. İlçe başkanımız da sizler de. Lisanslı deponun çok artıları var. Az önce üreticimiz dedi ki ‘Üreticide, çiftçide ürün bitti mi fiyat 2 lira olur.2 Bu lisanslı deponun amacı tam da bu. Üreticimiz ürünün bol olduğu dönemde, en çok paraya ihtiyacı olduğu dönemde ürününü satmak zorunda kalmasın. Yani  çok iyi bir seçenek getiriyor. İstiyorsa yine TMO?ya ürününü verebilir. Zaten tüccar seçeneği her zaman açık. İstediği zaman ürününü tüccara verebilir. Ama biz tüccara mecbur bırakmayalım diye TMO da alıyor. Üreticimiz ürününü alıp, getirip burada analizlerini yaptırıp TMO?ya verebilir. Biz bu yıl çok büyük bir çoğunluğun parasını aynı gün içerisinde ödüyoruz. Aynı gün içerisinde olmazsa 3 iş günü içerisinde üreticimize TMO?ya verdiği ürünün karşılığını veriyoruz.”

“Yüzde 75’ine kadar sıfır faizli 9 ay kredi”

Ama bizim amacımız üreticimiz fiyatın en uygun olduğu zaman da ürününü satsın. Bunun için de lisanlı depo var. Ürününüzü lisanlı depoya veriyorsunuz ve elektronik sertifika alıyorsunuz. Ürününü lisanslı depoya getirdiğinizde bir sürü avantajları var. Nakliye desteği veriyoruz. Stopaj desteğimiz var. Kira desteği veriyoruz ve üreticimiz getirip ürününü buraya verdiğinde elektronik bir sertifika alıyor. Tabi ki üreticinin sezonda paraya ihtiyacı var. Çiftçilikte her ay düzenli bir geliriniz olmuyor. Belirli dönemlerde yılda birkaç defa geliriniz oluyor. Sertifikasını alıp Ziraat Bankası’na gidiyor ve Ziraat Bankası’ndan bu ürünün karşılığında yüzde 75’ine kadar sıfır faizli 9 ay kredi kullanabiliyor.
Ocak ayında fiyatlar yükseldi. Üreticimiz ürününü satmaya karar verdi.  O zaman satıyor. Bu dönemde satmak zorunda değil. Yani fiyatın uygun olduğu dönemde.

“Zayiat binde 7, üretici bundan etkilenmiyor”

“Bir artısı da lisanlı deponun ürün zayiatı. Ülke genelinde bizim evlerimizde kendimiz depolandığında veya TMO eski silolarında depolandığında yaklaşık %7-8 gibi bir kaybımız vardı. Burada zayi binde 7’lere düşüyor. Ülkeye zayi. Üreticimize hiçbir zayi yok. Üreticimiz 10 ton mu buğday koydu depoya, Ocak-Şubat ayında 10 ton buğday satıyor. Ama  kendi deponuza koyduğunuzda nemlenebiliyor, kuşlar yiyor, böcekleniyor, bozuluyor zayiat oluyor. Burada her şey elektronik ortamda ve başındaki insanlarla gerçekleşiyor. Gerçekten bölge için üreticilerimiz için, bölge için inanılmaz bir tesis. Bölgemize hayırlı olsun. Başkanımız da çok mücadele etti. Biz 1 Temmuz itibari ile burada alımlara başladık.  Ben tüm üreticilerimizin ürünlerini lisanlı depoya getirmelerini eğer istiyorlarsa tercih onların TMO’ya vermelerini ama istiyorlarsa ürünü lisanlı depoya koyup ilerde fiyatların yükseleceği yönünde beklentileri varsa yani üretici de bitince fiyat artıyor diyorlarsa o zamanı bekleyip ürünlerini o zaman satmalarını tavsiye ediyorum. Tekrar tüm üreticimize, ülkemize hayırlı bereketli olsun inşallah diyorum.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu