Ekonomi

Akaryakıta gelen zamlar nedeniyle, taşımacılık sektörü çözüm arayışında

Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan son günlerde akaryakıta gelen zamlar sonrasında taşımacılık sektöründe büyük sorunlar yaşandığını söyledi. Sektöre yeni fiyat tarifeleri için gerekli başvuruların yapıldığını belirten Demirkan, “Bir iyileştirme yapacağız; ama bunu yaparken yalnızca kendi menfaatlerimiz için değil, kimsenin cebine zarar vermeden fark almanın hesaplarını yapıyoruz” dedi.

Akaryakıt fiyatları, son günlerde yapılan art arda zamlarla birlikte yükselmeye devam ediyor. Zaman zaman ayı gün içinde 2 kez gelen zamla yükselen akaryakıt fiyatları sonrasında 23 gün içinde 45 litrelik bir deponun dolumu benzinde 56 lira, motorinde 69 lira ve otogazda 94 lira daha pahalı oldu.

“10 liraya yakın zamlarla karşılaştık”

Üst üste gelen ve taşımacılık sektöründe büyük zararlara neden olan fiyat geçişleri hakkında açıklama yapan Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, “Geçtiğimiz 15 gün zarfında 45 kuruş 1 lira gibi gelen zamlarla yaklaşık akaryakıt 10 liraya yakın zamlarla karşılaştık. Dış ülkelere baktığımızda onların da akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğunu görüyoruz; fakat bizim daha önce aldığımız ihaleler daha önceki fiyatlara endeksliydi.” derken artan maliyet karşısında savunmaya geçilmek zorunda olduğunu kaydetti.

“Gelen zararı telafi etmek amaçlı fiyat tarifesi istendi”

Sözlerine şehir içi minibüs ve ticari araçlarda yeni tarifelerin gündemde olduğunu belirterek devam eden Mahmut Demirkan, “Başta şehir içi ‘M’ plakalı şehir içi rutin servislerine devam eden taşımacı sektörümüz, dakikası geldiğinde yolcusu olsun olmasın faaliyetine devam etmek zorunda. Bugün zam geldi diye hemen zam alacak diye bir durum da yok. Akaryakıta gelen farkları göz önünde bulundurarak, tedbir amaçlı Keşan Belediyesi’ne müracaat ettik. En azından meydana gelen zararı telafi etmek amaçlı bir fiyat tarifesi istendi. Aynı şekilde ticari taksilere de yeni bir fiyat listesi isteyeceğiz.” derken, benzer düzenlemenin okul servisleri içinde yapılması gerektiğini kaydetti ve “Bunun yanında 2021-22 eğitim yılı için okullara verilen fiyat listemiz var. Bahse konu ihaleleri aldığımız zaman yaktı 7 lira civarlarındaydı. Şimdi 9-10 seviyelerine geldi. Bu konuda iyileştirmek adına bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Milli Eğitim Bakanlığı bu hususta ne der bilmiyoruz; ama aldığımız rakamlarla yalnızca yakıt giderini karşılayabiliyoruz. Bu araçların kilometre başına yakıt gideri 1.75-2.00 lira civarında alınan günlük 150-200 lira civarında ücretler yalnızca yakıta gidiyor.” şeklinde konuştu.

“Üst üste gelen zamlar bizi ürküttü”

Sözlerine bahse konu fiyatlamanın sadece akaryakıt değil, araçların diğer gider kalemlerinde de oluştuğunu söyleyerek devam eden Demirkan “Üst üste gelen zamlar bizi ürküttü. ‘Aracın marşına bas gitsin’ diye bir durum da yok. Başka giderlerimiz de arttı. Mesela lastiklere Kasım ayında araç lastiğine yüzde 20 zam geldi, Aralık ayında ise yüzde 25 daha zam geleceğini biliyoruz. Bu da bir lastikte yüzde 45 zam demek. Parçacıya gidiyoruz fiyat veremiyorlar. Bize ‘bugün için bu saatin fiyatını verebilirim’ diyorlar. Yarın için bir şey diyemiyorlar. ‘Yağ ve filtre fiyatları yerinde durmuyor’ diyorlar. Onlar da sattığı fiyattan alabilecekler mi derdine düştü. Aynı zamanda bazı parçaların olmadığı bilgisi de geliyor. Bu sadece taşımacı sektörü olarak değil, binek araçlar için geçerli.” dedi.

“Sıkıntı biliyoruz ki sadece bizde değil, herkeste”

Art arda yaşanan ve taşımacılık sektörünün adeta belini büken zamlar sonrasında yapılacak yeni düzenlemenin diğer vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde planladığını belirterek konuşmasına devam eden Demirkan, “Amacımız yeni tarife ile gideri kapatıp geliri yüzde yüze katlamak değil; biz aynı sektörde olmasak da bir bütün olarak yaşayan insanlarız. Petrole gelen zam neredeyse mutfağa gelen zamlarla eşdeğer bunu biliyoruz. Bu konuda bize bir iyileştirme yapılmasının artık şart olduğunu düşünüyoruz. Umarız fiyatlar böyle kalır; ama önümüzü göremiyoruz. İnşallah tedbirler alınacak. Sektörümüze aşırı zamlar geldi, yapılan ihalelerde aldığımız ücretler gayet düşük kaldı. Bir iyileştirme yapacağız; ama bunu yaparken yalnızca kendi menfaatlerimiz için değil, kimsenin cebine zarar vermeden fark almanın hesaplarını yapıyoruz. Bizim müşterilerimiz Keşanlılar ve misafirlerimiz sıkıntı biliyoruz ki sadece bizde değil, herkeste. Biz de orantılı bir şekilde hareket etmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu