BölgeHaberlerYaşam

Aile ve Sosyal Hizmetler personeline “el yazısı analizi” eğitimi veriliyor

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli meslek elemanlarına yönelik el yazısı analiz metodu olan “Grafoloji Eğitimi” verilmeye başlandı.

Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında 58 meslek elemanı Edirne Valiliği AFAD Müdürlüğü eğitim salonunda eğitim alıyor.

Eğitim kapsamında kursiyerler, kişinin el yazısının çizgi, boyut, şekil, eğim ve benzeri 8 özellik açısından incelemeyi, sağlık, psikolojik ve travmatik bilgilerini analiz etmeyi öğrenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, el yazısı analiz metodu olan Grafoloji alanında verilen eğitimin önemli olduğunu belirtti.

Personele başarılı bir eğitim süreci dileyen Özbaş, şunları kaydetti:

“Planlanan eğitim sonrasında çalışma gruplarınıza yönelik, mesleki donanımlarınız ile birlikte olası bir istismar ya da şiddet durumunu direkt tespit edebilecek ve gerekli yasal önlemleri alabilecek duruma gelerek kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Siz değerli çalışma arkadaşlarımıza, uzman eğitimciler ile grafoloji el yazısının bilimsel analizi ve grafoterapi grafik şekilleri, vuruşları ve jestleri bilinçli bir şekilde değiştirme terapisi konusunda eğitim verilecek. Bu değiştirme yoluyla çeşitli zorlukların üstesinden gelmek, bazı hasarları iyileştirmek ve bilinçaltındaki kişilik kalıplarını dönüştürmeye yardımcı olmak hedeflenmektedir. Ayrıca kendi mesleki bilgileriniz dahilinde ‘sosyal görüşme tekniği ve resim analizi’ gibi yöntemleri kullanan personelimizin, hedef gruplarına yönelik kişisel yazılarını gözlemlemesi yoluyla herhangi bir baskı ve stres oluşmaksızın istismarı ve şiddeti kolaylıkla ve dolaylı olarak tespit edebilmesi mümkün hale gelebilecek.”

“Parmak izi gibi her insanın el yazısı da kendine özeldir. Kişinin anatomik yapısından, sabırsız kişiliğinden veya özenli ve titiz karakterinden izler yazıya yansır. Karakter analizi için de güvenilir bir kaynak olan el yazısı uzmanlar tarafından kolaylıkla analiz edilebilir.”

“Yazı analizi yapılırken yazının eğimi, büyüklüğü, baskı gücü, kuyruklu harf yazımı, noktalama işaretleri ve sayfa kullanımı dikkate alınır. Kimileri hızla not alırken kimi insanlar özenle temiz notlar çıkartır, çizgili bir kağıt düzen gereksinimi sunarken bazı kişiler kağıdı yatay kullanır. Sağ veya sol el kullanımı bile yazıdan anlaşılabilir. Kişinin el kullanımı beynin daha aktif kısmının bilgisini uzmanla paylaşırken, iki el ile yazı yazanların beyninin iki tarafını birden eşit ölçüde ve hızla çalıştırdığının işaretini verir.”

“Yazı dik, sağa veya sola eğimli olabilir. Dik yazı bağımsız, özgür ruhlu ve bir parça kural tanımaz kişilerin tercihidir. Hafif sağa eğim güçlü iletişim kabiliyetini belirtir. Kontrolcü ve lider ruhlu kişiler de yine sağa eğimli yazı yazar. Akıl ve duygular arasında sağlıklı bir denge mevcuttur. Sağa eğim arttıkça duygusallığın arttığı izlenimi oluşur.  Satış, pazarlama, müşteri ilişkileri ve halkla ilişkiler alanında başarılı olacağı düşünülen kişiler genellikle sağa eğimli yazı yazanlardır. Sola eğim ise detaycılığın işaretidir. Her ayrıntıyı hesap eden ve teyit etmek isteyen kişiler sola eğimli yazar. Karakter analizi verilerine göre, solak olmadığı halde sola eğimli yazan kişiler estetik seçimleri kuvvetli ve mükemmeliyetçidir. İşini sahiplenen, müdahaleden hoşlanmayan, kısmen içe kapanık ve iş hayatında bireysel çalışmada daha başarılı kişiler sola eğimle yazı yazar. Yazı stilinden karakter analizi yapılırken eğim yönü ve derecesinin yanı sıra yazı büyüklüğü de dikkate alınır.”

“Karakter analizi için önemli veri kaynağı olan imzalar, yorumlanırken paraf ile imza ayrımının yapılması gerekir. Kişinin günlük hayatında kullandığı imzasının analizi yapılmalıdır. İmza uzunluğu sabır göstergesidir. Kısa imza ise pratik zekanın ve mantık kullanımının işaretidir. Keskin çizgiler esprili, sivri dilli ve keskin fikirli kişilerin tercihidir. Düzgün bir imza düz bir karakteri işaret eder. Yuvarlak hatlar liderliğin, geri dönen çizgiler ise kuvvetli hafızanın göstergesidir. Üstünkörü imzalar gamsız bir kişiyi belirtirken, ilk harfin büyük olması öz güven ve karizma delilidir. Büyük harfle biten bir imza işin sonuna kadar aynı özen ve kararlılıkla devam edecek çalışanları müjdeler, imza yukarı doğru ilerleyen bir çizgi ile bitiyorsa büyük hedefler olarak yorumlanır. Sağa yatık bir imza sosyalliğin, geriye yatık bir imza ise asosyalliğin emaresini oluşturur.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu