Haberler

Acil durumlarda nereyi ararsanız arayın; “112” tek numara

“Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi”; Ülkemizde farklı acil yardım çağrıları için kullanılan 7 kuruma ait acil çağrı numaralarının (İtfaiye: 110, Jandarma: 156, Polis: 155, Sağlık: 112, Orman: 177, Sahil Güvenlik: 178, AFAD: 122) tek numara (112) altında toplanması amacıyla geliştirildi. 

Böylece, ambulans, itfaiye, jandarma, emniyet ve gerekli tüm diğer birimlerin aynı mekânda olduğu (112 Acil Çağrı Merkezleri) ve koordinasyon imkânı sağlayan model ile tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşmaları amaçlandı.

112 Acil Çağrı Merkezi Sisteminin üç temel amacı;

  1. Acil durumlarda, birden çok numara yerine, tek bir numarayı (112) bilmenin yeterli olması,
  2. Acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede koordine olmalarının sağlanabilmesi,
  3. Kurumların, gereksiz ve asılsız çağrılar nedeniyle artan iş yükünün azaltılması ve daha etkin çalışmasının sağlanması.

Edirne’de de; Sağlık, Polis, Jandarma, İtfaiye,  AFAD ve 177 Orman yangın ihbar çağrı numaraları, 2019 Eylül ayından bu yana, 112 Acil Çağrı Merkezinden hizmet vermeye başladı.

7/24 esasına göre hizmet vermek suretiyle; her türlü hava ve kara taşıtlarının meydana getirdiği kazalarda, bina, tesis ve orman yangınlarında, doğal afetlerde, acil müdahale gerektiren bütün olaylarda, çağrıları cevaplandırmak, gerekli müdahaleye karar vermek, hizmetleri sevk ve idare etmek üzere Edirne’de de “112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü” kuruldu.

Vatandaşlarımız acil durumlarda; 155 Polis İmdat, 110 Yangın İhbar, 156 Jandarma İmdat ve 112 Acil sağlık Hizmetleri numaraları yerine;
Tek Acil Çağrı Numarası olan 112’den ulaşabiliyorlar.

112 Acil Çağrı Merkezine gelen acil çağrılar, çağrı alıcılar tarafından ilgili kurumlara aktarılarak kurumlarca çok kısa bir süre içerisinde ekipler olay yerine sevk ediliyor.

Acil müdahaleyi gerektirecek bir olayda; ambulans, trafik, asayiş ekipleri ve itfaiye birimlerinin olay yerine en kısa zamanda intikal etmesi ve bunların aynı anda doğru bir şekilde koordine edilmesi çok büyük önem taşıyor.
Bu kapsamda en önemli unsuru, Çağrı Alıcıların, çağrılara cevap verme süreleri oluşturuyor.

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde görev yapan çağrı alıcılara sağlık sorunu ile gelen bir çağrının Acil Sağlık Hizmetlerine aktarılması ve sağlık çağrı yönlendiriciler tarafından ambulansların hastaya yönlendirilmesi 1 dakika 15 saniye,

Acil çağrının İtfaiye çağrı yönlendiricilere aktarıldıktan sonra ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 1 dakika 41 saniye,

Acil çağrının Emniyet çağrı yönlendiricilere aktarıldıktan sonra ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 1 dakika 53 saniye,

Acil çağrının Jandarma çağrı yönlendiricilere aktarıldıktan sonra ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi 2 dakika gibi bir sürede gerçekleşmektedir.

Acil vakalarda tercümanlık hizmeti

112 Acil Çağrı Merkezine gelen yabancı dilde çağrılar (İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça) için tercümanlık hizmeti de bulunmaktadır.
Yabancı uyruklu şahıslardan gelen acil çağrılara; 7/24 esasıyla hizmet veren Bakanlık tercümanı ve ilgili kurum (jandarma, sağlık, itfaiye vb. ) görevlisinin katılımıyla konferans görüşme sağlanmakta, görevliler kendilerine tercüme edilen şikâyeti dinleyerek ekiplerini çok kısa sürede olay yerine yönlendirmektedirler. Özellikle Bulgar ve Yunan vatandaşlarının yoğun olarak bulunduğu şehir merkezimizde bu uygulama turistlerce büyük takdir ve beğeni toplamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu