GenelHaberlerKÜLTÜRSpor

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin son gününde pehlivanlar final için mücadele veriyor

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde üçüncü ve son gün müsabakaları başladı.

Organizasyonun son gününde Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda dualı çayıra çıkan pehlivanlar, cazgırın anonsuyla güreşe tutuştu.

Deste ve küçük orta boylarındaki güreşlerle başlayan organizasyonun üçüncü gününde pehlivanlar, Kırkpınar’da final için mücadele verecek.

Başpehlivanlık kategorisinde rakiplerini yenerek çeyrek finale yükselen Ali Gürbüz, Orhan Okulu, Osman Aynur, Serhat Gökmen, İsmail Koç, Yıldıray Akın, Şaban Yılmaz ve Faruk Akkoyun öğleden sonra er meydanına çıkacak.

Başpehlivanlık final güreşi ise saat 17.30’da yapılacak ve müsabakanın galibi altın kemeri kazanacak.

Başpehlivanlar Kırkpınar’ı “yağlı güreşin olimpiyatı” olarak nitelendirdi

Recep Kara:
“Bu kültür mirasını, tarihin bize verdiği emaneti şeref ve gururla taşıyoruz. Bizim için buranın yeri çok farklıdır. Bizden sonra gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapacağız”
– Orhan Okulu:
“Kırkpınar’da güreşmek, er meydanına çıkmak her güreşçinin hayali. Bizim için olimpiyatlar niteliğinde. Burada altın kemeri almak en büyük hedefim”

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanlarından Recep Kara, Orhan Okulu ve Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’ı “yağlı güreşin olimpiyatı” olarak nitelendirdi.

Kırkpınar’da son olarak 2016’da başpehlivanlık unvanını kazanan Recep Kara, ata sporu yağlı güreşin çok eski bir gelenek olduğunu, bu nedenle er meydanının güreşçiler için büyük önem taşıdığını söyledi.

Kırkpınar’ın, katılan pehlivanlar için ayrı bir heyecan ve gurur kaynağı olduğunu anlatan Recep Kara, şöyle konuştu:

“Çok önemli bir atmosfer var. 6,5 asırlık bir geleneğin olduğu, bunun devam ettirildiği çok güzel bir yer. Bu kültür mirasını, tarihin bize verdiği emaneti şeref ve gururla taşıyoruz. Bizim için buranın yeri çok farklıdır. Bizden sonra gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapacağız.”

Kırkpınar’da son olarak 2018’de başpehlivanlığı elde eden Orhan Okulu da Kırkpınar’ın maneviyatının çok önemli olduğunu dile getirdi.

“Kırkpınar bizim için olimpiyat gibi, bizim olmazsa olmazımız.” diyen Orhan Okulu, “Kırkpınar’da güreşmek, er meydanına çıkmak her güreşçinin hayali. Bizim için olimpiyatlar niteliğinde. Burada altın kemeri almak en büyük hedefim.” ifadelerini kullandı.

Başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil ise Kırkpınar’ın havasının bile pehlivanlar için ayrı bir önem taşıdığını, buradaki farklı atmosferi her pehlivanın yaşaması gerektiğini vurgulayarak, “Kırkpınar bizim olimpiyatımız. Buranın doğasında bile farklı bir his var. Sahaya adım attığınızda o farklılığı hissediyorsunuz. Bizim için burası efsane bir yer. Bizim olimpiyatımız, göz bebeğimiz. Burada güreşmek ayrı bir onur, hem de motivasyon oluyor insana.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu