Gündem

Meclis, BES’e yapılan itirazları tartıştı.. Dilekçeler oy çokluğu ile reddedildi

Keşan’da yapılması planlanan ve tartışmalara konu olan biyokütle enerji santrali için kritik toplantı bugün yapıldı. Olağanüstü toplanan Keşan Belediye Meclisi, santralin imar planına ilişkin itirazı oy çokluğu ile reddetti.
Keşan’da Biyokütle Enerji Santrali’nin kurulmasına ilişkin imar planı, 15 Nisan’da belediye meclisi tarafından oy çokluğu ile alınan karar doğrultusunda kabul edilmiş ve bir ay boyunca askıda kalmıştı. İlan süresi boyunca askı süresi içinde söz konusu imar planına karşı 5 adet itiraz dilekçesi gelmişti. Meclis üyeleri Özlem Uybaş, Erhan Engin, Olcay Soran ile Temiz Keşan ve Keşan Kent Konseyi Tarafından yapılan itirazlarda tesisin yaşam alanlarına ve tarım arazilerine yakın olmasından dolayı tarım ürünleri üzerinde zararlı olabileceği kaygısı belirtilmişti. Bahse konu itirazlar, Keşan Belediye Meclisi’ne değerlendirilmek üzere gelerek oylamaya sunuldu.

İYİ Parti geri adım atmadı

Toplantının açılışında ilk olarak parti grup sözcülerine söz hakkı veren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, görüş bildirmek üzere sözü, İYİ Parti Grup Sözcüsü Coşkun Lofçalı‘ya verdi.
Konunun daha önceden görüşüldüğünü ve o zaman ‘evet’ dediklerini hatırlatarak sözlerine başlayan Lofçalı, “Konu hakkında grup toplantısı yaptık. Parti yönetimimiz de konuya olumlu bakıyor, bölgeye yatırım geleceğini ve istihdam sağlanacağını düşündüğümüz için biz kararımızın arkasındayız” dedi.

Tümer: “Kıl payı bir oy farkla aldığı karar herkesi töhmet altında bırakır”

Lofçalı’nın ardından sözü CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer aldı. Keşan’ın daha önceki yatırımlarda kötü tecrübelerinin olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Tümer, “Şimdi ‘keşke’ diyoruz” diyerek, şu ifadeleri kullandı: “2016’da yapılan kanun değişikliği ile biyokütle tesislerinde artık her şey yakılabiliyor. Buradaki firmanın taahhüdü kağıt üstünde bir taahhüt değil. Son mecliste görüştük, 4 gün son sonra kapasitesi 4 kat artmış. Yakacağı ürün de 4 misli artıyor ve 1200 tona çıkıyor. Bu da her gün 30 bin çeltik balyası demek, 180 kamyon yapıyor. 5 yıldır saman ithal eden ülkede biz samanı nasıl yakacağız? Paşayiğit’e çok yakın olması, tarım arazilerinde olması gibi şartları değerlendirdiğimizde konunun imar komisyonunda görüşülmesi. Hatta siz Kent Meydanı için siz referanduma gitmeyi düşünüyordunuz. Bu bir çevre sorunudur, Keşan’a bunun sorulması gerekir. Buradaki 25 kişinin kıl payı bir oy farkla aldığı karar herkesi töhmet altında bırakır. STK’ların hepsinin içinde olacağı bir şekilde tekrar görüşülmeli. Paşayiğit’e de sormalıyız. Yayla’da balıkçı barınağı, FSRU Limanı ve Ergene orada, düzeltemiyoruz”
Sözlerine Biyokütle Enerji Santraline sahip diğer şehirlerdeki kişiler ile görüşüldüğünü söyleyerek devam eden Tümer, “Orada da çok masum başlamış ve 2016’ya kadar da öyleymiş; ama şu anda Avrupa’nın çöpü yakılıyor. Araştırmayı genişletelim ve öyle görüşelim. Bir yere kaçmıyor.” dedi.

Gergin: “Meclisten çıkan her kararın CHP istedi diye geçme zorunluluğu yoktur”

Daha sonra sözü AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin aldı. Üyesi olduğu sivil toplum kuruluşunun verdiği itiraz dilekçesi ile ilgili kendisine bilgi verilmediğini belirterek sözlerine başlayan Gergin, Feridun Tümer’in sözlerine de atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Bu zamana kadar komisyondan geçen kararlar hep 1 oy farkla geçti. Biz de nezaket ve saygı ile komisyondan 1 oy farkla geçen kararları meclisten geçirdik. GÜNEKAB‘ın imar planlarını komisyon olmadan geçirdik. Hadi bunu konuşalım. 1 oy farkla karar alma noktasında atıfta bulunduğunuz İYİ Parti’yi de zor durumda bıraktığınızı da söylemek isterim. Bu meclisten çıkan her kararın CHP istedi diye geçme zorunluluğu yoktur. Meclis üyelerinin tamamı oyla seçilmiştir ve eşit haklardadır. Bu şekilde algı yaratarak meclis üyelerini tam manası ile töhmet altında bırakmaktır. Olağanüstü toplantı sizin dilekçeleriniz ile yapılıyor, meclis toplanmadan önce çıkıp basın açıklaması yapıyorsunuz; töhmet altında bırakma hassasiyetiniz varsa önce bunu yapmayın.”

Helvacıoğlu: “Tarım ve Orman Bakanlığı onay vermiş, belediye kim?”

Grup sözcülerinin konuşmaları ardından sözü Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu aldı. Sözlerine ‘Dersimi çalışıp da geldim’ diyerek başlayan Helvacıoğlu, şu şekilde konuştu: “Tarım arazisinin yakın olması itirazı da var. Arkadaşlar belediye mi buna yetkili, Toprak Koruma Kurulu Edirne’de onay vermiş bu tarım arazisine, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü onay vermiş, Tarım ve Orman Bakanlığı buraya yapabilirsin. Bu alana 5 dönüm yer yapabilirsin diye onay vermiş. Belediye kim ya? Belediyenin İmar Komisyonu karar verebilir mi? Bu konuda belediyenin İmar Komisyonu İmar ile ilgilidir. Sadece konuyla ilgili mi bu artı GÜNEKAB’a imar komisyonuna gelmeden aynı işlemi apar topar yaptık dönemimizde. Dersimi çalıştım EPDK’ya da sordum. firmayı da dün çağırdım resti çektim. Firma sahibi kim tanımıyorum. Şimdi öncelikle konunun daha iyi anlaşılması için vatandaşımıza meclisimize biraz bilgi vermek istiyorum..

“Akıl almaz hesaplar peşindesiniz”

Dün mahalleden de de bilgileri aldım. Mahalleli de razı ve de mutlu bunların hepsini anlatacağım biliyorsunuz. Biyokütle enerjisi tüm dünyada geniş ve uygulama alanı ile bir enerji üretim modeli oldu. Türkiye’de de bu enerji modeli son zamanlarda da önem kazandı. Önümüzdeki süreçte tüm dünyada enerji darboğazı yaşanacak. Paşayiğit’teki biyokütle tesisini geçmiş meclisimizde gündemimize aldık konuştuk ve geçti. Meclisimizde bu yatırımın yapılması yönünde de olumlu sonuç aldık. Demokrasinin gereğini yapmış olduk. Her şeyde olduğu gibi hayırcılar sahneye çıktı. Ne zaman? Askıdan inmeye 2 dakika kala. Askıdan inmeye 2 dakika kala Keşan’ın hayırcılar var. Erhan Bey diyor ki şikayetten 6 dakika sonra Olağanüstü Meclis yapıyorsun. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulunuyor ben anlam veremedim şahsen, beni telefonla arayanlar da anlam verememiş. Muhtarım da arıyor, herkes arıyor. Ne Paşayiğit Mahallesi’nde ne herhangi bir kurumdan ne kuruluştan ne vatandaştan şikayet yok iken, nereden talimat geldiyse bir aydır askıda duran ve askıdan inmesine 2 saat kalan Cumhuriyet Halk Parti ile 3 meclis üyesi ve malum taraftarlarından ne yaparız da bu yatırımı engelleriz. Son dakika gündemi oluştururuz. Aslında bilinçli son dakika İtiraz dilekçesi veriliyor, deniliyor ki ya tartışalım. Niye 2 ay önce denilmiyor, şimdi deniliyor? Çünkü 30 Haziran’da tesisisin izin süresi bitiyor. 1 Temmuz’a getirelim de oyalayalım devletin verdiği izin süresi bitsin 1 Temmuz Meclisi’ne gelsin, zaman kazanalım derdiniz bu yatırımı engellemiş zaten oluruz, nasıl da akıl almaz hesaplar peşindesiniz. Arkadaşlar lütfen bu mesainizi Keşan’ın dertlerine harcayın. 24 Kurum bu iş için onay vermiş.

“Tesisin işletilmesi ile 100 kişiye de iş imkanı ve ekmek kapısı da olacağını unutmayın”

“Gelelim ayrıntılara. Paşayiğit de kurulması düşünülen bu tesis 19 dönümlük bir arazi kapalı alanı 5 dönüm 5 dönüm yıllık 210.000.000 kilovat elektrik üretecek yıllık 210. 000. 00 kilovat elektrik üretecek Her haneyi Neyi 4 kişi olarak hesaplarsanız 60. 000 haneye elektrik üretecek. Yani bu ne demek biliyor musunuz? Köyler dahil tüm Keşan’ın elektriğini üretecek kapasitede bir tesis köyler dahil tüm Keşan’ın elektriğini üretecek kadar müsait bir tesis. Bölge ekonomisi var, çiftçiye gelir bölümü var, yılda 150.000.000 ton sap yakılacak. Doğaya ve çevreye faydasını düşünebiliyor musunuz? Tarlada kalan tarım atıkları vardı ya anızlar yakılıyordu. Tarlada kalan saplar çürüyordu, işte onlar ekonomiye dönecek. Binlerce dönüm toprağı verimsiz leşlerini ekosistemdeki canlıları da yok ettiğini itiraz edenlere özellikle hatırlatmak istiyorum. Tesisin işletilmesi ile 100 kişiye de iş imkanı ve ekmek kapısı da olacağını unutmayın. Diğer bölüme gelelim, bahane ürettikleri iddialara kamuoyu bilsin bunları anlatıyorum. Net bana bir kişi bir kişi bu işin neması peşkeşi varsa bir kişi burada belediyenin anahtarlarını bırakırım. İspat etsin ben tanımam firmayı umrumda değil. 1500 metreküp yer altı suyu kullanılacağı iddiası su kaynakları gidiyor diyorlar. Arkadaşlar bu tesis hava soğutmalı. Sistem hava soğutmalı sistem ile çalışıyor, yani su tüketimi yok. Atık su olayının olmadığını bu kadar araştırmaya rağmen nasıl bilemezsiniz. Paşayiğit’e 120 fabrikalık OSB için izin veren biz değil miyiz? siz değil misiniz? 120 fabrika Haziran sonunda son işlemler bitiyor Allah’ın izniyle o da olacak. Ya 120 fabrikaya izin veriyoruz, geliyoruz buna hayır diyoruz. Ayrıca Bu tesisin 24 kurumdan devletin 24 Kurumu bu tesise izin vermiş. Biraz önce ifade ettiğimiz gibi bu bir devlet enerji politikasıdır zaten tesisi kuracak firma 24 tane bakanlıktan izin almıştır.”

“Basın toplantısında şaibeler dönüyor, size yakıştıramıyorum”

“Gelelim ikinci iddiaya biyokütle tesisinin askı süreleri bitmeden kapasitelerini arttırdığını iddia ediyorsunuz 16. 000. 000 kilovatt olan projenin 54.000.000 kilovatta çıkarıldığını yani kapasitenin konusunda 4 kat arttırma talep edildiği iddiasında bulunuyorsunuz. Araştırdık dün EPDK’ya sorduk, yazı gelmek üzeredir Genel Müdür Yardımcısı yok dedi. Dün de firmayı kapasite artırımı olmadığı konusunda hem EPDK doğruladı hem firma bizleri bunu belgeledi. Şimdi sizlere sesleniyorum, kapasite artırımı yaptığı iddiasında bulunuyorsunuz. Sizleri belgeli belgeli isim veren kurumun belgesinde ispat etmeye davet ediyorum. İddianızın doğruluğunu Enerji Piyasası Kurulu‘ndan ispatlayın tesisi sizin itirazınıza gerek kalmadan biz kapatacağız. Ruhsat almadan inşaata başlanmış diyorsunuz. Bize ne Paşayiğit Mahallesi’nden, ne kurum kuruluşlardan ne de muhtarlık, vatandaşlardan herhangi bir şikayet olmadı. Eğer öyleyse hemen şimdi talimat veriyorum. Firmada burada ilgili birimlerimiz gitsin inşaata başlandı ise aslanlar gibi cezasını kesin. Gereğini de yapsın doğrunun yanındayız, yanlışın karşısındayız veremeyeceğimiz hesap da yok. Şaibe ile açıklamalar yapmayı sizlere yakıştıramıyorum. Basın toplantısında şaibeler dönüyor. buradayız burada çamur bize yakışmaz, bize çamur yapışmaz iki buçuk yıldır yapışmadığı gibi. Çamur istiyorsanız hatırlatmak isterim belediye dahil Keşan çamur içindeydi çamur içindeydi çamur. Bırakın da sizin hayal ettiklerinizi biz gerçek edelim. Siz 30 senedir hayal ile yaşamışsınız. Zaten vatandaşımız bu hayallerin gerçek olması için bizi seçti. Battıkça battığınız bir iddianın daha peşindesiniz. Yakılacak tarımsal atıkların toplanması ve depolanması imkansız olduğunu söylüyorsunuz. Bırakın laf kalabalığını. Bırakın lütfen bunu yatırım yapan firma düşünsün. Araştırmadan kanunu okumadan algı oluşturuyorsunuz firma izninin dışına çıkarsa lisansı iptal olur. Ne izni almışlarsa onu yakabilirler. Ne diyor izinleri ne yakacaklarını bir daha hatırlatalım. Çeltik sapı, ayçiçek sapı, ağaç kabuğu, ağaç kökü, buğday sapı ve benzeri tarımsal zira atık. Lisansta bu yazıyor, zaten teknolojik olarak makinelerde buna müsait, bu tesis bunların dışında istese de yakamaz. Bu dönemde yatırım yapılmasın, istihdam olmasın, katma değer üretilmesin diye bizi engellemeyi bırakın.”

“Biyokütlenin tanımı değişti”

Helvacıoğlu’nun sözlerinin ardından Meclis Üyesi Erhan Engin meclisi bilgilendirmek üzere söz almak istedi ve eğitimini aldığı konu hakkında konuşacağını belirterek, “2016’da getirilen maddede Biyokütle’nin tanımı değiştirilmiş olduğunu ilgili ifadelerin ‘İthal edilmemek kaydıyla belediye atıklarının, çöp gazı dahil bitkisel atıklar, gıda ve yem değeri olmayan tarımsal atıklar ve endüstriyel odun dışındaki orman ürünleriyle, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynaklar ile atık arıtma çamurlarını belirtir’ maddesinde geçtiğini söyledi.

Mecliste ‘gün’ tartışması

Meclis üyesi Erhan Engin’in meclise yaptığı bilgilendirme konuşmasına Başkan Mustafa Helvacıoğlu’nun da dahil olması üzerinde, mecliste daha önceden de yaşanan tartışmalardan biri daha meydana geldi. Katip üyeleri Özlem Uybaş ve Banu Saygı’nın müdahalede bulunduğunu belirten Helvacıoğlu, “Bu divanda siz değil ben konuşurum, siz yanımda divan katibisiniz. Sizin konuşmaya hakkınız yok.” diyerek çıkıştı. Bu sırada Helvacıoğlu, Engin, Gergin, Uybaş, Tümer ve Saygı arasında devam eden söz kesmeye dayalı 6’lı diyalogda tansiyon giderek yükselirken, Helvacıoğlu, “Evlere şenlik katip üyelerimiz. Ben yokken siz yönetirsiniz. Böyle bir şey yok gün mü yapıyoruz?” sözleriyle sitem etmesi üzerine; Tümer “Bu kadınlara hakarettir” diyerek karşılık verdi.

“Doğalgaz gelmeden önceki hava kirliliğini unutmayalım”

Tartışmada tansiyon daha sonra yeniden düşerken Erhan Engin açıklamasına, “İnanın 2016’daki değişiklik olmasa ben de onaylardım. Devletime güvenirdim. 24 kurum onay verdi diyorsunuz. 11 bilim adamı burası doğaya zarar verecek demesine rağmen FSRU içinde onay verdiler. Bu 24 kurum o kadar çok şeye onay verdi ki şu an da Marmara Denizi’ni kurtaramayacak, balık yiyemeyecek vaziyete gelmişiz. Bu kurumların nasıl çalıştığını az çok siz de biliyorsunuz.” sözleriyle devam ederken, Helvacıoğlu ‘az çok biliyorsunuz’ sözlerine “O kurumlar doğru çalışıyor, o kurumlara laf yok. Saygı duyacaksın!” diyerek tepki gösterdi.
Ardından Engin konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu şekilde işleyen 400’den fazla tesis olduğunu söylediniz. Tesisler bu şekilde işlemiyor, çoğu çöp gazından elektrik üretiyor. Doğal gaz gelmeden önceki hava kirliliğini unutmayalım. İnsanlar sokaklara çıkamıyor camlarını açamıyorlardı. Enerji üreten ve son ürünü gıda olan işletmenin bacasından çıkan duman aynı değildir.”

Muhtar Mutlu: “Paşayiğitliler her türlü yola dayanır. Dumana da dayanır”

Meclis üyelerinin görüş bildirmesinden sonra, oylamaya geçilmeden önce toplantıya izleyici olarak gelen Paşayiğit Mahallesi Muhtarı Orhan Mutlu da görüş belirtmek üzere söz istedi. Helvacıoğlu tarafından siyaset yapmaması şartı ile kendisine söz hakkı verilen Mutlu CHP’li üyelere seslenerek, “Yıllar önce Paşayiğit’e çöplük kurdunuz. Gelip gittiğimiz zaman pis kokular kokuyor. Şimdi ise bir fabrika kuruluyor ve bir üretim geliyor, benim 40-50 işçime siz mi iş vereceksiniz? Onlar iş alacak orada. Bizi düşünmeyin, Paşayiğitliler her türlü yola dayanır. Dumana da dayanır.” dedi.
Bu sözlere Feridun Tümer ise ‘Sözün bittiği yer” diyerek tepki gösterdi.

“Güzel fotoğraf çekin, kayda geçin”

Toplantının son bölümünde konu, verilen itiraz dilekçelerinin reddine dair meclisin oylamasına sunuldu. Olağanüstü meclis oturumunda görüşülen itiraz dilekçeleri Cumhur İttifakı ve İYİ Partili meclis üyelerinin oy çokluğu ile reddedildi.
Meclis üyelerinin el kaldırıp oy kullandığı o anlarda Feridun Tümer, “Güzel fotoğraf çekin, kayda geçin” demesi dikkat çekti.

Tartışma oturum sonrasında da devam etti

Meclis oturumu Başkan Helvacıoğlu tarafından sonlandırılıp, üyelerin salondan çıkışı sırasında CHP’li meclis üyesi ve katip üyesi Banu Saygı, “Başkan ve Nehir Bey’e sormak istiyorum: Madem Keşan’ı çok düşünüyorlar, ekosistem nedir? Lütfen bana tanımını yapın.” derken, Saygı’ya cevap veren Nehir Gergin ise, “Ekosistemin ne olduğunu bile bilmediğimi ima ettiniz. Teşekkür ederim. Zaten sürekli bize siz ‘cahil, bilmiyorlar, bilgi sahibi değiller’ diyerek ve ‘koyun bunlar’ diyecek kadar ileri gidebiliyorsunuz! Bunu demeniz de çok normal.”





İlgili Makaleler

Başa dön tuşu