2022’de bin 200 ton atık kağıdı geri dönüşüme kazandırıldı
Keşan Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Arzu Kirezli, 19 Ocak 2022 Perşembe günü yaptığı açıklamada 2022 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kirezli, müdürlük olarak 2022 yılında birçok çevreci projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
“Atık ilaçlar çöpe gitmiyor”
Atık İlaç Toplama projesi kapsamında kullanım ömrünü tamamlamış ilaçların insanlara ve çevreye zarar vermeden imha edilebilmesi için ilçedeki tüm aile sağlığı merkezleri ile Keşan Belediyesi Hizmet Binası girişine atık ilaç toplama kutusu yerleştirdiklerini belirten Kirezli, “Atık ilaç toplama kutularımızı 10 noktaya yerleştirdik. Bu 10 noktada 2022 yılında 315 kilogram atık ilaç toplandı. Toplanmakta olan bu atıklar, bakanlıkça lisanslandırılmış olan bir bertaraf tesisine gönderilerek ‘Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde bertaraf edilmekte. Vatandaşlarımız kullanmadıkları ilaçları, atık ilaç kutularına atarak, çevreyi ve sevdiklerini koruyabilirler.” dedi.
Arzu Kirezli, 2022 yılında 26 adet CİMER şikayeti, 210 Çözüm Masası çağrısı, 5 adet gürültü, 8 adet çevre kirliliği ile ilgili olmak üzere toplam 216 adet şikayete cevap verdiklerini söyledi.
“Bin 200 ton kağıt-karton geri dönüşüme kazandırıldı”
Keşan Belediyesi olarak 08 Ocak 2021 tarihli ve TS/22/A2/3/1 nolu Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini aldıklarını, Belediye binasında atıkları kaynağında düzenli olarak ayrı toplamaya başladıklarını dile getiren Kirezli, 2022 yılında Belediye binasında toplam bir ton ambalaj atığının ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırıldığını, ilçe genelinde sıfır atık sistemi çalışmaları sonucunda toplam bin 200 ton kağıt-karton, 18 ton plastik atığı, 430 kg metal atığı ve 19 ton cam atığı topladıklarını ve geri dönüşümün sağlandığını ifade etti.
Açıklamasının devamında bitkisel atık yağlar, atık piller, ambalaj atıkları, ömrünü tamamlamış lastikler ve elektronik atıkların toplanması konusunda bilgi veren Arzu Kirezli, sözlerine şu şekilde devam etti: “Atık yağları çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi, yakıt ve elektrik olarak ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. 2022 yılı sonu itibariyle 21 ton 55 kg bitkisel atık yağın geri dönüşümü sağladık. Kullanım ömrünü tamamlayan pillerin insan sağlığına zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla geri dönüşüme kazandırıyoruz. İlgili yönetmelik doğrultusunda atık piller evsel atıklardan ayrı olarak biriktirilmeli ve toplanmalıdır. Bu konuda Müdürlük olarak resmi kurum/kuruluş, iş yerleri ve okullara dağıtığımız atık pil toplama kutu ve bidonları ile atık piller evsel atıklardan ayrı biriktirilmekte ve toplanmakta. Atık pil toplama kutuları muhtarlıklara, okullara, kamu kurum ve kuruluşlarına, marketlere, fotoğrafçılara, gazetelere ve iş merkezlerine dağıtıldı. 2022 yılı sonunda bir ton 897 kg atık pil toplayarak, bertarafını sağladık. Çalışmalarımız kapsamında yaklaşık 10 ton ömrümü tamamlamış lastiği geri dönüşüme kazandırdık. Böylece lastiklerin yakılması ve uygunsuz şartlarda depolanması engellenmiş olup, çevre ve insan sağlığına verdiği zararı ortadan kaldırdık. Ayrıca 2022’de 2 ton 656 kilogram elektronik atağın geri kazanımını sağladık. 2022’de tekstil atığı kumbaralarımızda toplanan 36 ton 460 kilogram atık tekstil ürününü geri dönüşüme kazandırdık.”
“Hava kirliliğini daha da azaltmak için denetimlerimizi sürdürdük”
Gürültü ve hava kirliğinin önlenmesine yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini kaydeden Kirezli, “2022’de gürültüye neden olan faktörleri önleyici veya ortadan kaldırıcı çalışmaların yapılmasını sağlamak amacıyla konut, işyeri, imalathane, hidrofor ve eğlence mekanlarından kaynaklanan gürültü kirliliğinin tespiti için gürültü denetimleri ve ölçümleri yaptık. Ayrıca gelen şikayetleri de dikkate alarak, özellikle yaz dönemlerinde sahillerimizde bulunan eğlence yerlerinde de gürültü denetimlerini gerçekleştirdik. 2022’de canlı müzik izni için tarafımıza talepte bulunan 8 adet iş yerine canlı müzik izni verirken, 5 adet gürültü denetimi gerçekleştirdik. Ayrıca hava kirliliğini daha da azaltmak için denetimlerimizi sürdürdük. Çalışmalarımız kapsamında, belediyemiz tarafından apartman bazında kazan yakma teknikleri gösterdik. Kış sezonu boyunca oluşan hava kirliliğini kontrol altına alabilmek için ve ilçemize kaçak kömür girişini önlemek amacıyla Kömür Kontrol Noktasında denetimlerimizi yaptık. 2022 yılı itibariyle kömür kontrol noktasından 10 ton ithal kömür ve 479 ton yerli kömürün kontrolü sağlanarak ilçemize girişini sağladık. Yaptığımız denetimlerde; kazan dairelerinde havalandırmanın yeterli olup-olmadığı, kömürün kullanıma uygun olup-olmadığı, kömürle birlikte kireç kullanımı, ateşçinin kazan yakma yöntemi konusunda bilgisi olup-olmadığı, ateşçinin kaç binada kazan yaktığı, teknik anlamda kazan dairesinin durumu, baca gazı ölçümünün yapılıp-yapılmadığı, baca temizliği vb. gibi konularda denetimlerimize devam ettik. Her binayı kayıt altına alarak, kurallara uymayanlara cezai yaptırım uyguladık. Edirne Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları gereğince çevre denetim ekibimiz tarafından 4 adet kömür numunesi alımı, 11 adet kazan dairesi denetlenmiş olup, uygunsuzluğu tespit edilen kömürlerin de toplatılması sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.
Kirezli, inşaat ve yıkıntı atıkları depolama alanında 2022 yılı itibariyle 44 adet Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Taşıma Belgesi düzenlendiklerini, 15.752,82 m3 hafriyat atığının düzenli depolanmasını sağladıklarını sözlerine ekledi.