Haberler

MUÇEV rüzgarı Keşan’da sert esiyor

Bilindiği üzere şimdilerde Keşan kamuoyunu meşgul eden, siyasi hesaplaşmaları da beraberinde getiren ve şakası olmayan bir konumuz var; MUÇEV.. 

MUÇEV’in, Saros Körfezi’nin en güzel sahil bölgelerinden; Keşan’a bağlı Erikli, Mecidiye ve Yayla’da 11 ayrı yeri 10 yıllığına kiraladığını biliyoruz. Hatta denilen o ki; bir MUÇEV yetkilisi bölgemizde araştırma yapıyor, kiraladıkları bu yerler için alt kiracılar arıyor.

Doğru mu? Evet.. hatta  bu yetkilinin adının “Engin” olduğu bilgisine de ulaştık.

Tam da; uzun yıllardır halkın şikayet ettiği, hizmet alamadığını söylediği  Erikli Kooperatifi Keşan Belediyesi’ne devredilmişken.. Tam da; Uzun yıllar Keşan Ticaret Odası Başkanı olarak görev yapmış, bu tecrübesini yeni dönemde, üstelik iktidarı da arkasına alarak, AK Partili Belediye Başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu, heyecanla ve tüm enerjisiyle Keşan’ı daha da ileriye, O’nun tabiriyle <Keşan’ı 1. Lig’e taşımaya> hazırken. Olmadı!

Peki nedir bu konunun şakası olmayan tarafı?
Bu sorunun cevabına geçmeden önce “MUÇEV” nedir, ne yapar sorularının cevabını vermek gerekiyor.
Ancak, ondan da önce, Keşan’ı bu noktaya getiren süreci hatırlatalım:

Her şey Keşan Belediye Meclisi’nin 12 Temmuz 2019’da olağanüstü toplanmasıyla başladı. Toplantıda, mücavir alanları olan Erikli, Yayla ve Danişment sahillerinde 5 adet, belediye mücavir alan dışında kalan 2 adet olmak üzere toplam 7 adet sahilin 5 yıl süre ile kiralanması için Keşan Belediyesi adına ihaleye katılmasına, sonuçlandırılmasına, sözleşme imzalanmasına ve geçici-kesin teminat ve kira bedellerinin yatırılması hususunda Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi hususu meclis tarafından görüşüldü.
Mecliste bu konu oylanırken, sayısal üstünlük kendilerinde olan Millet İttifakı, “Sahiller halk tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılmalı ve işletilecekse de Keşan Belediyesi tarafından işletilmelidir.” Gerekçesiyle, Helvacıoğlu’na yetkiyi vermedi.  


Ardından ihale, katılım olmaması sebebiyle iptal edildi.
İhalenin iptal edilmesini takip eden süreçte, Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) kiralama talebi verdi ve bölgede bulunan 11 sahili 10 yıllığına pazarlık usulü ile kiraladı.

                Bu sırada  CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 11 Ekim 2019 tarihinde “Edirne’nin Keşan ilçesindeki bazı 3. derece sit alanlarında yapılan kiralama işlemlerine ilişkin” olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi.
Gaytancıoğlu‘nun soru önergesine 71 gün sonra verilen cevapta;

“Bakanlığımızca diğer özel talepler, alanlara yönelik hak sahipliği bulunmadığı için uygun görülmemiştir. 17.07.2019 tarihinde iptal edilen ihalenin ardından MUÇEV Tur. ve Tic. Ltd. Şti.’nin kiralama talebi üzerine “Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerinin İdaresi Hakkında Yönetmelik” in 55. maddesinin 4. fıkrasının c bendine göre “En az on yıl süreli, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin en uygun şekilde korunması, kullanılması, izlenmesi, proje geliştirilmesi, iyileştirilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesi amacı ile faaliyet gösteren vakıflara veya bu vakıfların kuruluşlarına kiraya verme.” hükmü gereği 21.10.2019 tarihinde pazarlık usulü ile ihale gerçekleştirilmiştir. Alanlarda bulunan kaçak kullanımların sonlandırılmasına yönelik tahliye işlemleri Edirne Valiliğince gerçekleştirilmektedir.” denildi.



Kiralamaların kamuoyuna yansıması üzerine MUÇEV’le ilgili ilk sözü CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan söyledi.
              Pekcan, “Kiralama için bize önerilen süre 5 yıl. Kiralama bedeli de 764.591 TL + KDV. MUÇEV’in kiraladığı yer 7’den 11’e çıkıyor. Süre 5 yıldan 10 yıla çıkıyor. Rakam da 1.8 milyon TL’ye çıkıyor. Bize ilk söylenen duruma göre çok pahalıya geldiğini görüyoruz.
İktidarın belediye başkanının bunu çok daha iyi şartlarda ya da bedelsiz olarak bize sunması lazımdı. Burası, kumlar ve denizler, halkın kullanması gereken alanlardır. Kişilere ya da herhangi bir kuruma, kuruluşa kiraya verilerek rant kapısı, para kazanma kapısı olarak kullanılmasına dün karşıydık bugün de karşıyız yarın da karşı olacağız.
” dedi.


               Konuya Pekcan‘ın ardından katılan İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, MUÇEV’i çok sert sözlerle eleştirerek;
              “Hiçbir şekilde ihale edilmeden, kanuna aykırı olarak verildiğini görüyoruz. Konuyu bilenler bize MUÇEV için, <Hukuk kurallarının işlediği, işletildiği bir Türkiye’de, emin olun Yüce Divan’da yargılanacak kadar büyük suçlar işleyen bir kurum> dediler. Muğla neresi Keşan neresi? Bizim de nur topu gibi bir vakfımız oldu. Bu iktidar belediyesi eliyle büyüyen, larva ve yumurtlama dönemini atlatan, başka iktidar belediyelerinden de beslenen ve yine muhtemelen başka iktidar belediyelerine de gidecek olan bir kurum. 10 liraya mal edip her dilimini 10 liraya satarak 100 lira kazanmayı hedefleyen zorbalar.” demişti.

Bu açıklamaları, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘nun, Pekcan ve Sarıkeçe‘yi sert bir dille eleştiren açıklaması takip etti:


             “Gelin Keşan Belediyesi alsın dedik. Siz ne yaptınız? Halkın malıdır kumlar, dediniz. Halkın malını belediye koruyacak, siz merak etmeyin. ESTAB diye bir kuruluş var, kılını kıpırdatmıyor. Ne yaptığını kendisi de bilmiyor. Niye ESTAB almıyor bu işi? Neden belediyeye vermediniz de ESTAB istiyorum demedi? Sahiller konusunda haklılığımız ortaya çıkınca, iki başkan da konuşma yarışına girdi. AK Parti demeç vermedi, MHP, belediye demeç vermedi.. Kimse demeç vermeden öyle bir telaşın içine girdiler ki; çünkü gol kendi kalelerinde! Sultanahmet’te turist kandırmıyorsunuz. Sen malına sahip çıkmazsan başkası sahip çıkar. Tüm uyarılarımıza rağmen kendi malınıza sahip çıkmadınız, şimdi iş işten geçmiş, suçluluk duygusuyla telaşa düştünüz. Atı alan Üsküdar’ı geçti” dedi.

Konu Keşan’da bu şekilde yankılanırken Muğla vakfı olan MUÇEV, merak konusu oldu.

             Bakın MUÇEV, kendi bölgesi olan, üstelik turizmde potansiyeli yüksek ilimiz Muğla’da ne gibi tepkilerle karşılaşmış, ne gibi iddialar öne sürülmüş, ne gibi sonuçlar ortaya çıkmış:

  • MUÇEV, Muğla’nın Ortaca İlçesi’nde bulunan ve dünyanın en iyi açık alanı seçilen İztuzu kumsalını kiralamıştı. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan kumsal, Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.
    Bir süre özel sektör tarafından işletilen plajdaki işletmeler, 2014 yılına kadar o dönem belde belediyesi olan Dalyan Belediyesi’ne devredildi. Aynı yıl Başbakanlık oluruyla, Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’ne bağlı olan Muğla Hizmet Vakfı’nın yüzde 50’şer ortaklıkla kurduğu Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV), işletmelerin yönetimini aldı. MUÇEV ise, ihaleyle özel girişim DALÇEV’e verdi. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi dava açtı.
    Muğla 2’nci İdare Mahkemesi, plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İztuzu Plajı’nın işletmesini, imzalanan protokol ile 2015 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne verdi. İztuzu Plajı, 13 Nisan’da ise MUÇEV yönetimine devredildi. Son olarak da plajın işletmesini 2019’da Ortaca Belediyesi aldı.
  • Muğla’nın Fethiye İlçesi Göcek Mahallesi’nde 200 tekne kapasiteli, eski adıyla Belediye Marina, işletim hakkı Fethiye Belediyesi’nden alınıp geçen yıl Muğla Çevre Vakfı’na (MUÇEV) verildi. Yeni yönetimin tekne bağlama fiyatlarını 4 kat artırdığını ileri süren tekneciler isyan etti. Marina yönetiminin yaptırımda bulunması korkusuyla isim belirtmeden açıklama ortaklaşa yapıldı. Marina yönetimi suçlamaları kabul etmedi. 
  • Datça İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Kurubük Koyu, ihale edilmek istendi. MUÇEV tarafından ihale ile alınmak istenen koyda, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri basın açıklaması düzenledi. Kıyı kullanımına esas olan ve kıyı şeridinden 100 metre içerideki alanların, kamu kurumları dışında tahsis, satış ya da kira konusu olamayacağını söyleyen üyeler, MUÇEV’in bu konuda yetkisiz olduğunu ifade ettiler. Sonrasında MUÇEV yönetim kurulu üyesi Kamil Köten bir açıklama yaparak kiralamadan vazgeçtiklerini duyurdu. Platform üyeleri bunun üzerine koya giderek “sevgi çemberi” oluşturdu.

MUÇEV ile ilgili konular Keşan’da oldukça fazla konuşulurken ve MUÇEV ile ilgili haberler bu şekilde gelirken MUÇEV hakkında bilgi almak, faaliyetlerini ve Mecidiye, Erikli ve Yayla’daki kiralamaları sormak üzere kendilerini telefonla aradık.
Keşan’da yeterince bilgi sahibi olunmayan şirketin çalışmalarını ve bölgede kiralanan 11 sahil konusunda nasıl bir yol izleyeceklerini sormak istedik.
Ancak yetkililerden konuya dair henüz net bir açıklama alamadık.

MUÇEV hakkında ilk akla gelen ve kamuoyunda dillendirilen sorulardan biri; “Vakıf, kiraladığı yerleri kendisi işletir. Üçüncü şahıslara kiralama nasıl yapıyor? oldu.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun 7 Şubat 2020’de yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi, “Atı alan Üsküdar’ı geçti’mi? MUÇEV”in kontrolüne geçecek sahiller şimdiden vatandaşı, esnafı kara kara düşündürmeye başladı.
Edindiğimiz bilgilere göre, Fethiye ve Marmaris Sahillerinin MUÇEV aracılığı ile işletilen bölgelerde fahiş fiyatların söz konusu olduğu öne sürülüyor. Bu bölgelerde, kiralardan yakınan esnafın, işletmesinden vazgeçerek yaşadığı terk ettiğine dair iddialar da var. Saros Sahillerinde MUÇEV’li günlerde bizi neler bekliyor? Biz MUÇEV hakkında ne bilmediğimiz merak ettik ve basit bir araştırma yaparak bu bilgilere ulaştık. Detaylı bir araştırma ile başka neler öğrenmek mümkün, bilmemiyoruz. Çünkü, konuştuğumuz ve ulaşabildiğimiz kişiler bize “Keşan halkının bilmesi gerekler var, bir an önce harekete geçilmeli. Siyaset-STK-vatandaş, tıpkı Marmaris’te olduğu gibi el ele vererek “sevgi çemberi” oluşturmalı.” Dedi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu